Medan många medarbetare känner positivt inför den egna arbetsinsatsen samt de närmaste kollegorna och chef, så tilltar utmaningarna markant. Dessvärre visar det sig att allt fler utsätts för kränkningar och mobbning på flera av regionens arbetsplatser. När mellan var tionde och var sjätte medarbetare uppger sig ha blivit kränkt eller mobbad av chef eller kollega, är det en tydlig signal att något är fel. Dessa siffror är alarmerande och dessvärre inte heller isolerade till en enskild arbetsplats utan siffror som återkommer på olika arbetsplatser inom regionen.
Så får det inte fortsätta! Tydligare samt regelbundna kontrollfunktioner måste inrättas för att komma till bukt med de utmaningar som medarbetarenkäten pekar på. Därför måste den politiska majoriteten (S, C, L – Länsunionen) ta sitt ansvar och tydliggöra hur regionen ska arbeta för att hejda ökningen av kränkningar och mobbning i allmänhet, samt på de utsatta arbetsplatserna i synnerhet.
Det är viktigt att regionen fokuserar på att följa upp de negativa resultaten i medarbetarenkäten, något till exempel Tillitsdelegationen rekommenderar i sin rapport, och inte bara lägger de tuffa frågorna åt sidan vilket hittills mestadels kännetecknat Länsunionens personalpolitik.
Motarbeta kränkningar och mobbning i regionen
I höstas fick över 7 000 medarbetare i Region Kalmar län möjlighet att svara på den stora medarbetarenkät som genomförs vartannat år. Med en svarsfrekvens på dryga 80 procent är det med god marginal klart att resultaten är tillförlitliga.
Mellan var tionde och var själtte medarbetare i Region Kalmar län uppger sig ha blivit kränkt eller mobbad på arbetet. Nu måste de negativa resultaten följas upp, skriver debattören.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.