MP raserar och ödelägger landsbygden

Svar på Caroline Axelssons debattartikel "Viktigt att stärka landsbygden" i Vimmerby Tidning den 15 april.

MP:s miljöpolitik ödelägger landsbygden, menar författaren till debattartikeln.

MP:s miljöpolitik ödelägger landsbygden, menar författaren till debattartikeln.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-23 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Caroline Axelsson skriver att Miljöpartiet tycker det är viktigt att stärka landsbygden.

En mycket bra fråga och en förnuftig tanke.

Men hur fungerar det i verkligheten? Man driver bort tusentals människor från sina gårdar och hem genom vindkraftutbyggnaden. Samtidigt med utbyggnaden pågår forskning om vindkraftens hälsopåverkan. Forskning som visar att vindkraft förorsakar stress, som är en riskfaktor för hjärtinfarkt, diabetes och andra sjukdomar. De stackars människor som eventuellt strävar emot och vägrar att flytta riskerar alltså att drabbas av sjukdom som i förlängningen kan leda till både livslångt lidande och i värsta fall tidig död. Grusade drömmar, besvikelse och stora ekonomiska förluster, finns också med.    

Miljöpartiets Per Bolund utspel om att ta ifrån kommunerna deras vetorätt, är häpnadsväckande. MP vill beskära människors urgamla rätt till självbestämmande i en demokrati, hur hanterar man detta?

Ett antal länder, exempelvis Kina, bygger, äger och driver vindkraftindustri i vårt land. Invånarna på landsbygden drivs på flykt i eget land, bort från sina hus och hemman. Fastigheter i gränslandet, de som fortfarande anses beboliga, sjunker i värde och är nästan osäljbara. Är inte allt detta skandalöst? Detta är sådant som MP med flera partier medverkar till.

Vindkraftsutbyggnaden förstör vår turistnäring, en betydande näring för gårdar och samhällen. I Kalmar län planeras ytterligare flera stora vindkraftsindustrier, som förstör landskapsbilden och ödelägger stora områden. För turistnäringen gäller tyst miljö, vem vill som turist bo i närheten av ett bullrande, blinkande vindkraftverk?

Hur tänker man vidare om landsbygden, när det gäller skatter ? Drivmedelsskatten för alla, men i synnerhet för lantbruket och skogsbruket smyghöjs år efter år. Straffskatten på större fordon inom näringarna är bekymmersam och sanslös. Koldioxidskatten är orättvis och drabbar fel näringar och människor. Avstånden mellan bensinstationerna, främst i norr, blir längre och längre, på grund av avfolkningen. Politikerna försöker genom den orättvisa höga koldioxidskatten på våra bruksfordon påtvinga oss svindyra el-fordon, engångsbilar som måste skrotas när batteriet är slut. Koldioxidskatten på våra bensin- och dieselbilar tas ut även om fordonet står i garaget. 

Miljöpartiet raserar och ödelägger landsbygden. Med en landsbygdssatsning på 417 miljoner kommer man inte så långt, vi får hoppas att pengarna hamnar rätt för att mildra effekten av en vårdslös landskapspolitik.