Mycket på spel i EU-valet

Daniel Nestor, Distriktsordförande SSU Kalmar län och Linus Glanzelius

SSU:s nationella kandidat till Europaparlamentet.

Daniel Nestor, Distriktsordförande SSU Kalmar län och Linus Glanzelius SSU:s nationella kandidat till Europaparlamentet.

Foto: Pressbild

Debatt2019-02-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett om du bor i Kalmar, Pajala eller Lund är besluten som fattas på EU-nivå närvarande varje dag i din vardag. Det kan låta klyschigt och du har säkert hört det förut men hälften av besluten som fattas i svenska kommuner och landsting påverkas direkt eller indirekt av EU. Därför är ditt val och din röst i Europaparlamentsvalet viktig för att forma det samhälle du vill leva i. SSU vill att EU:s fördelar ska komma fler människor till del – och bidra till ett mer jämlikt samhälle.

Vår generation glömmer många gånger att möjligheten att surfa gratis i Europa, åka på en billig weekendresa eller jobba utomlands ofta sker tack vare att EU gjort det praktiskt möjligt. När någon berättar att de behövde söka visum för att komma in i Östtyskland eller hur hög tull det var på att köpa grejer utomlands, blir vi förvånade. Vi har nämligen vuxit upp i ett annat Europa.

Samtidigt utmanas det Europa vi ofta tar för givet. Demokratiska principer attackeras, grundläggande värderingar ignoreras och aborträtten hotas inom EU. Den växande ojämlikheten har gjort att populistiska och högerextrema rörelser är på frammarsch. SSU vill att EU utvecklar fler verktyg som hindrar stater att bryta mot våra gemensamma värderingar – och kräver att EU slutar betala ut pengar till de stater som inte lever efter våra principer.

Om vi ska bekämpa främlingsfientliga partier i Europa behöver vi göra upp med grundorsakerna till dess framgångar. När många européer jobbar hårdare än någonsin men ändå får sämre lön, arbetsvillkor och framtidsutsikter göds känslan av maktlöshet. Då är det lätt att finna tröst i populistiska röster som pekar på invandringen eller Bryssel.

Det här har EU gjort sig medskyldiga till genom att under lång tid fokuserat för mycket på marknaden och för lite på medborgaren. För SSU är det självklart att alla ska dra nytta av den ekonomiska och sociala utvecklingen – det ska inte finnas några förlorare på globaliseringen.

Socialdemokraterna är det enda alternativet för att bekämpa de växande klyftorna och högerextremismen i Europa. Vi står upp för mer samarbete, social rättvisa, tillväxt och omfördelning. Vi kommer kämpa för att grundtryggheten och de fackliga rättigheterna stärkas inom unionen. Arbetare ska konkurrera med kompetens – aldrig med låga löner och sämre villkor.

Idag upplever många unga att problemen vi står inför är så många och så stora att de inte går att lösa. Det är lätt att förstå känslan. Men det går att hantera även de stora frågorna. När USA och Donald Trump checkat ut från klimatansvaret ska EU ta på sig ledartröjan.

EU måste visa att det enbart är tillsammans med andra länder och genom kraftfulla politiska åtgärder som vi kan lösa vår generations stora ödesfråga. Vi kan sopsortera hur mycket vi vill, men det är marginellt i förhållande till vilken klimatpåverkan de stora företagen har. Därför måste EU:s system för handel med utsläppsrätter reformeras så att det ligger i linje med klimatmålen i Parisavtalet. Det ska inte vara lönsamt för företag att förstöra klimatet – och SSU kräver en tydlig plan för hur EU ska bromsa vår planets uppvärmning.

SSU är övertygade om att många unga kan engageras i valet. Vi vill nå alla som är förbannade över att högerextrema krafter växer sig starkare, de som tycker att människan ska sättas framför marknaden och de som är oroliga för hur vi ska klara klimatomställningen. Med socialdemokratisk politik har vi möjlighet att faktiskt använda EU för att lösa de utmaningar vi står inför och göra livet bättre för vanligt folk.