Nyligen släppte regeringen sin livsmedelsstrategi 2.0. Strategin i sig är välkommen men har låtit vänta på sig nu i några år och resulterar egentligen inte i så många mätbara mål. En tydlig viktig aspekt som nämns i strategin är ökad robusthet i livsmedelskedjan.
Ambitionen är att kunna producera mer mat. Att då inte beakta att så mycket som 100 000 hektar åkermark sedan 2010 försvunnit i Sverige är anmärkningsvärt. Det är ju ändå på marken vi odlar och förädlar. För Kalmar län är motsvarande siffra drygt 5 000 hektar.
Det mesta av jordbruksmarken har försvunnit via exploatering och bostadsbyggande. En annan logisk anledning till att mark försvunnit eller lagts i träda beror naturligtvis på att gårdarna blir större och att dess maskiner kräver ett visst utrymme. Likaså har det heller inte varit lönsamt nog att bruka vissa marker.
Ofta är det de mindre skiftena som också är mer svårtillgängliga som ratats. Med nationella krafttag tror och anser dock jag att vi inom ramen för en strategi för småbruk kan vända denna utveckling. Att värna om de mindre jordbruksmarkerna har tydliga fördelar. För det första nyttjar vi då mer av vår kapacitet. För det andra så gynnar vi den så viktiga floran och faunan vilket är en förutsättning för liv.
Slutligen och för det tredje bevarar vi också naturmiljöer med höga värden för oss som vistas och lever sida vid sida med naturen. Inom en framtida strategi vill jag se en kartläggning över vilka jordbruksmarker som på frivillig väg skulle kunna nyttjas bättre. Likaså tänker jag att vi nationellt kan hitta rätt typer av stöd som väger upp för att dessa marker också ska kunna nyttjas. På så vis kommer incitament att skapas för fler att bruka mer. För att få till en start för en nationell småbruksstrategi har jag nyligen lämnat in en motion inför Centerpartiets nationella partistämma i höst. Från länet har det bifallits och jag hoppas på detsamma under stämmodagarna.
Martin Joelsson, Centerpartiet Kalmar län, stämmoombud riksstämman