"Nej, brukarna i Horn får inte samma mat som förut"

Vad är välfärd för oss medborgare, politiker och tjänstepersoner? En ibland bortglömd välfärdsdetalj –men viktig för de äldre – är tillagningskök på plats, menar debattören.

"När man blir äldre minskar ofta aptiten, då behöver man den höjdpunkt i livet som maten ger", skriver debattören som ser negativa följder av nedläggningen av tillagningsköket på Stångågården.

"När man blir äldre minskar ofta aptiten, då behöver man den höjdpunkt i livet som maten ger", skriver debattören som ser negativa följder av nedläggningen av tillagningsköket på Stångågården.

Foto: FREDRIK PERSSON

Debatt2021-11-06 11:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdepartementet, finansdepartementet och utbildningsdepartementet publicerade 9/9 2021 ett pressmeddelande om stora satsningar på välfärd och äldreomsorgen. "En stark välfärd måste få kosta och prioriteras", säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det vi medborgare saknar är en mer detaljerad fråga, mathållningen för äldre i omsorgen och verksamheterna ute i landet. Vi ser att maten för äldre i verksamheterna näringsmässigt försämras över tid.

Ett exempel är i Horn. När kommunen tvingades se över sin budget och sparbeting tog samhällsbyggnadsnämnden ett, enligt oss, förhastat beslut utan att se över andra lösningar och utan att föra dialog med medborgarna och Kommunala pensionärs- och handikappråd (KPHR), genom att stänga ner ett helt och fungerande tillagningskök på Stångågården, Horns äldreboende.

I två år har maten tillagats i Kisa och transporterats den långa vägen till Horns skola, förskolor och äldreboende i extrainsatt bil samt taxibil. Flertalet av de boende i verksamheten har låtit kostenheten få ta del av informationen att maten inte smakar lika bra som när den tillagades på plats, och avsaknaden av den goda doften som spreds när maten tillagades på plats. Förskoleverksamheten har också i och med att maten nu transporteras från Kisa, hört av sig till förvaltningen och berättat samma sak, och att vissa dagar räcker inte maten till.

När Frågegruppen från Horn får till ett möte med kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och önskar svar på en av de många frågor de har, nämligen "vad blev den faktiska besparingen på stängningen av Stångågårdens kök och vad blev fördyrade kostnader i samband med stängningen?" fick gruppen svaret att Segerstéen skulle ta med frågan tillbaka och återkomma. Precis som man svarat alla gånger innan. Varför vill man inte vara transparent som kommun och politiker i detta? Vad är man rädd för?

I en artikel i Vimmerby Tidning och KindaPosten i oktober 2019 intervjuas moderaterna Thomas Fransson och Christer Segerstéen. De säger då "ja, alla brukare kommer att få samma mat som de får idag", slut citat. I samma artikel säger politikerna att det är ointressant var tillagningen sker och att det inte är försämrad service. 

Det intressanta är: brukarna får inte samma mat nu som 2019 innan köket lades ner. Det är sämre kvalitet på grund av att man måste tillaga maten och sen transportera ut den.

Ur andra aspekter borde ju det bli ökade kostnader i och med extra bil och avtal med taxibil för utkörningen, som även är negativ ur miljösynpunkt. Ja, de kritiska frågorna är många.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende i Kinda menar att bra mat är hemlagad mat. Mat gjord från grunden av närproducerade lokala råvaror. Givetvis står vi bakom att det ska finnas ett tillagningskök i varje kommundel i Kinda.  Det är av största vikt att äldre måste ha rätt till en god och näringsrik kost. Detta innebär: hur den lagas, hur den är upplagd, utseende, lukt, dukning och den sociala samvaron kring måltiden. När man blir äldre minskar ofta aptiten, då behöver man den höjdpunkt i livet som maten ger. Ett tillagningskök på plats ger den närhet till den goda maten som våra äldre behöver.

Med detta sagt önskar vi att Kinda kommun hittar lösningar och strategier på hur vi tillsammans kan föra en transparent, hållbar och långsiktig lösning med god dialog med medborgarna och remissinstanser inför äldresatsningarna med fokus på maten och god äldreomsorg i hela kommunen.