Nu går flyttlassen från storstäderna till landsbygden

Kommunen är sen på bollen, men bättre sent än aldrig, tycker Jens af Ekenstam Stenman (V), som gläds över att utvecklingsavdelningen tillsammans med utvecklingsgrupperna ska se över tomma fastigheter.

"Människor kan hitta sitt drömboende. Ägare till fastigheter som idag står tomma får extra inkomster. Känslan av trygghet ökar när det lyser i grannhuset". Debattören ser flera fördelar med en översyn av tomma fastigheter, som kan öka inflyttningen till kommunen.

"Människor kan hitta sitt drömboende. Ägare till fastigheter som idag står tomma får extra inkomster. Känslan av trygghet ökar när det lyser i grannhuset". Debattören ser flera fördelar med en översyn av tomma fastigheter, som kan öka inflyttningen till kommunen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-04-18 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bryr mig inte om huruvida min motion om att inventera tomma fastigheter över hela Vimmerby kommun blir ordagrant verklighet.

Nu när utvecklingsavdelningen – äntligen – får i uppdrag att kika på det i samverkan med utvecklingsgrupperna runt om i kommunen. (Gå med i din utvecklingsgrupp om du inte redan har gjort det, men bryr dig om din hembygd!)

Det viktiga är att själva andemeningen i min motion blir verklighet.

Falkenberg började redan 2017 och jag tog upp frågan första gången redan när Socialdemokraterna och Moderaterna styrde kommunen. Efter tre år hade man i Falkenberg 45 hus som inte längre stod tomma. Och hade dessutom hittat 140 lokaler som erbjöds för företagande.

I Vimmerby hände inget – förrän nu. Jag hoppas arbetet kommer igång snart, för vi är sena på tåget. Väldigt sena. Sedan tre, fyra år ökar inte längre inflyttningen till storstäderna. Fler flyttar från Stockholm, Göteborg och Malmö än vad som flyttar dit. Befolkningen på landsbygden minskar inte längre.

Med coronan har den här effekten fått en extra skjuts. Ännu fler ser sig om efter boende på landet. Här i Vimmerby kommun ökade Locknevi socken förra året med 35 personer. I ett område med cirka 450 invånare innan är det väldigt mycket. Jag har själv fått nya grannar tvärs över skogen, som flyttade in när ett hus annonserades ut för uthyrning.

Självklart hade det bästa varit om kommunen varit på bollen redan tidigare, för att kunna samverka med de här effekterna fullt ut. Men bättre sent än aldrig.

Vilka goda effekter kan man förvänta sig?

Några är att människor kan hitta sitt drömboende. Ägare till fastigheter som idag står tomma får extra inkomster. Känslan av trygghet ökar när det lyser i grannhuset. Kommunen får fler invånare och därigenom större intäkter. Med fler invånare på landet ökar underlaget för företag. Människor som flyttar in har med sig egna idéer till företag och event. Föreningar får nya aktiva medlemmar. Skolornas elevunderlag ökar.

Just att vi HAR skolor över hela kommunen är ett utmärkt verktyg att få människor – och främst barnfamiljer – att vilja flytta hit. Använd det!

Och prata väl om din hembygd. Det får människor att vilja bli dina grannar.