Ny bankskatt riskerar bli sänke för lokala banker

I takt med att oron och oförutsägbarheten ökar i samhället blir det allt viktigare att vara en långsiktig och trygg leverantör av finansiella tjänster.

Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, är kritisk till den nya bankskatten som hon menar slår hårt mot lokala banker.

Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, är kritisk till den nya bankskatten som hon menar slår hårt mot lokala banker.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Debatt2021-02-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länsförsäkringar ägs av kunderna och har en stark och mångårig lokal anknytning. Vi finns på plats och engagerar oss i det lokala näringslivet, vilket ger oss en närhet till våra kunder och garanterar en finansiell infrastruktur i hela landet. Men tyvärr kommer detta nu att straffa oss. Anledningen till detta stavas den nya bankskatten, även kallad ”riskskatt”.

Riskskatten kommer på oproportionerligt sätt att drabba oss som regionalt förankrad bank, och därmed också flera regioner som på många sätt är beroende av vår närvaro. 

Riskskatten är ett resultat av förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och ska införas 2022 för att delfinansiera de höjda försvarsanslagen. Dessvärre har skattens utformning blivit sådan att kreditinstitut ska betala skatt på ”skuld hänförlig till verksamhet i Sverige” vilket träffar banker som är inriktade på att bedriva verksamhet endast här i Sverige.

Medan andra stora aktörer kan försöka flytta delar av lånestocken utomlands, kommer vi som har valt att enbart verka i Sverige, att träffas av skattens fulla kraft. Det kan i sin tur leda till att småföretagare som tar lån av oss lokala banker kommer få bära en del av skattekostnaden, medan stora multinationella bolag kan ta upp sina lån utomlands och därigenom slippa undan skatten.

Vårt länsförsäkringsbolag erbjuder lån till svenska hushåll, småföretag och lantbruk, vilket betraktas som utlåning med lägre risk jämfört med annan mer riskfylld utlåning. Dessvärre tar inte den föreslagna riskskatten hänsyn till utlåningens karaktär utan ser bara till storlek på total utlåning, vilket leder till att riskskatten bortser från risk. 

Vi och våra kunder önskar inte bli straffbeskattade för detta.