Nyårskarameller i Region Kalmar län!

I SCV-ledda Region Kalmar län har det varit ett år präglat av den tuffa ekonomiska situation som drabbat hela landet. Trots det finns det en del karameller att se tillbaka på innan vi går in i2024.

Varsågod, säger Socialdemokraterna i regionen som bjuder på ett antal nyårskarameller från det gångna året.

Varsågod, säger Socialdemokraterna i regionen som bjuder på ett antal nyårskarameller från det gångna året.

Foto: Stian Lysberg Solum

Debatt2023-12-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här följer topp fem nyårskarameller i Region Kalmar län från 2023:

  1. Resultaten (såklart!)
    Ännu ett år med alldeles fantastiska resultat inom flertalet mätningar och rankingar. Region Kalmar län är högst rankat inom akutsjukvården, specialistvården och primärvården. Dessutom finns landets allra nöjdaste patienter i Region Kalmar län och för femte året i rad Sveriges bästa sjukhusmat. Vilket otroligt arbete som våra medarbetare gör för att år efter år nå dessa toppresultat. Det är verkligen något att lyfta på hatten för!
  2. Före detta hyrpersonal som anställts av Region Kalmar län
    En fråga som vi, och flera andra partier, velat ta tag i under en längre period men saknat möjlighet är den om hyrbemanningen. Nu när vi tillsammans med kringliggande län kan gemensamt arbeta för att minska hyrbemanning stärks verkligen insatserna. Det blir helt enkelt svårare för hyrbolagen att bara byta region. Under året har antalet hyrsjuksköterskor minskat med 30 procent. Än mer glädjande är att flera av dem har valt att ta anställning på regionen istället!
  3. Inga varsel eller omfattande nedskärningar
    Ok, men avsaknad av något dåligt är inte är en nyårskaramell tänker ni kanske nu. Det kan ni ha rätt i, men med det tuffa ekonomiska läget där vi under året behövt ta ett sparpaket på drygt 200 miljoner samtidigt som vi läser om varsel och stora nedskärningar i andra regioner. Då känns det verkligen som en nyårskaramell att det i Region Kalmar län inte blir några varsel eller stora nedskärningar. Det beror på att vi under de goda åren sparat i ladorna och regionen har en i grunden stabil ekonomi i balans.
  4. 30-miljonerssatsningen för dem som arbetar natt och helg 
    I år har SCV-majoritetens 30 miljonerkronors satsning på dem som arbetar natt och helg kommit ut till medarbetarna i form av ett timpålägg till veckoslutsersättningen. Vi vill att arbete på ”dygnet runt”-verksamhet ska märkas i lönekuvertet. För sjuksköterskor innebar satsningen ungefär en höjning med 67 procent av dag-helgersättningen och 38 procent av natt-helgersättningen. För undersköterskor var höjningen 34 procent och 19 procent. Arbetet med att stärka våra medarbetare pågår ständigt, fortsättning följer!
  5. Forskning och utbildning i framkant i Region Kalmar län
    Under året har både forskningen och utbildningen i Region Kalmar län uppnått några rejäla milstolpar. Avtalet som startade läkarutbildningen från Linköpings universitet som är placerad i Kalmar län fyller snart tio år. En utvärdering av utbildningen har gjorts och den är tydlig, införandet har varit mycket lyckat och utbildningen håller en hög kvalitet. Samtidigt håller Västervik ställningarna som en av de orter i landet som AT-läkare rankar högst. På Öland invigdes Akademisk Primärvård Öland som har målet att bli ett centrum för patientnära forskning, utbildning och utveckling i Kalmar län. Vid Länssjukhuset i Kalmar blev infektionskliniken en universitetssjukvårdsenhet som bedriver forskning, utbildning och utveckling och innovation som en del av sin huvudsakliga verksamhet. Under året har även en distansutbildning för röntgensjuksköterskor kommit på plats. Under utbildningen sker placering på något av sjukhusen i Kalmar, Oskarshamn eller Västervik. Därutöver har flertalet medarbetare disputerat och presenterat avhandlingar i år. Det rör sig bland annat om metoder för att undersöka immunförsvarets reaktioner, ungdomars utsatthet för våld och hormonbehandling av kvinnor.

Trots ett ekonomiskt tufft år tar alltså Region Kalmar län ständigt nya kliv för att bli lite bättre varje dag. Det är så framgångarna har byggts hittills och så ska de byggas även i framtiden. Vi ser fram emot 2024 och ett gott nytt år!

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande
Mattias Adolfson (S), regionråd
Malin Anell (S), regionråd 
Peter Wretlund (S), regionråd