Nytt år och nya alkoholvanor?

Nytt år är lika med nystart, inte minst i år.

Att se över sina alkoholvanor kan vara en bra start på 2021, menar skribenten.

Att se över sina alkoholvanor kan vara en bra start på 2021, menar skribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2021-01-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nytt år brukar även innebära nyårslöften om förändrade vanor. Varför inte ta tillfället i akt och se över dina alkoholvanor? Genom att reflektera och förändra dina alkoholvanor kan du få ett bättre 2021. 

Ungefär åtta av tio vuxna svenskar dricker alkohol, och de allra flesta gör det med måtta. Men omkring 17 procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol, och att dricka för mycket försämrar livskvaliteten både för den som dricker och deras omgivning.

Att dricka mindre ger en rad positiva effekter för hur vi mår. Bland annat koncentrerar du dig bättre och blir mer kreativ då alkohol försämrar hjärnans alla funktioner. Dessutom blir du piggare – alkohol slukar energi och ökar stress. Du blir även starkare och minskar risken för sjukdomar då alkohol försämrar kroppens funktion och immunförsvar. Sist, men inte minst, så sover du bättre, alkohol försämrar sömnkvaliteteten.

I vårt självtest Alkoholprofilen får du veta mer om hur dina alkoholvanor påverkar dig och din omgivning. Att göra testet och reflektera över resultatet kan bli ett första steg mot en beteendeförändring. Ett första steg mot ett smartare förhållningssätt till alkohol. Vad säger du, är det inte dags för en nystart?  Välkommen att testa dina alkoholvanor på alkoholprofilen.se!