Gårdsförsäljning skapar nya möjligheter

"I grunden handlar gårdsförsäljning om att kunna ta med sig ett minne från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen", skriver KD-politikerna.

"I grunden handlar gårdsförsäljning om att kunna ta med sig ett minne från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen", skriver KD-politikerna.

Foto:

Debatt2024-06-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna har från första stund i regeringsställning haft ambitionen att införa gårdsförsäljning för småskaligt och hantverksmässigt producerade drycker - samtidigt som Systembolagets monopol värnas. Nu har regeringen presenterat huvudlinjerna i förslaget, som beslutas i närtid. Därmed kan det träda i kraft under 2025.
 

I grunden handlar gårdsförsäljning om att kunna ta med sig ett minne från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen. Idag upplever många besökare det som ologiskt och krångligt att man kan besöka exempelvis en vingård och provsmaka dess viner men inte köpa med sig produkter. Detta ändrar vi nu på.


Detta är huvuddragen i vårt förslag:
• Alla dryckesslag kommer att omfattas. Det krävs ingen egen produktion eller odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma i fråga för gårdsförsäljning.
• Det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa drycker med över 10 volymprocent alkohol.
• Varje person kommer att få köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker. Besöker man en tillverkare som tillverkar exempelvis både öl och sprit kan man köpa 0,7 liter spritdryck och 3 liter vin.
Vi är självklart medvetna om att alkohol inte är vilken vara som helst. Därför innehåller förslaget också försiktighetsåtgärder som gör att den svenska alkoholpolitiken även i framtiden är sammanhängande och systematisk.


I dagsläget är vår bedömning att omkring 600 bryggerier, destillerier, vintillverkare och tillverkare av andra jästa drycker kommer att kunna bedriva gårdsförsäljning.
Det kommer att ge dem chansen att utveckla sin verksamhet som resmål – och ge alla som reser i Sverige en möjlighet att besöka något av alla de företag som tillsammans utgör det svenska dryckesundret.