Allt kan inte styras från Stockholm

"Sedan 2019 har vi regioner överallt i Sverige. Vi ser med oro på att beslutanderätten inom område efter område nu föreslås centraliseras från regional till statlig nivå", skriver C-politikerna. Här är en bild på riksdagshuset i Stockholm.

"Sedan 2019 har vi regioner överallt i Sverige. Vi ser med oro på att beslutanderätten inom område efter område nu föreslås centraliseras från regional till statlig nivå", skriver C-politikerna. Här är en bild på riksdagshuset i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-08-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår en centraliseringsvåg där staten koncentrerar verksamheter till sig själva. Det är en oroande utveckling. Man kan inte styra allt från statlig nivå. Det är regionalt i Kalmar län som vi har koll på lokala specifika förhållanden. Besluten blir bättre om de beslutas närmare de som berörs. Samordning behöver ske lokalt och regionalt i en demokratiskt styrd organisation som kan krävas på ansvar vid demokratiska val. När beslut flyttas från regionerna till länsstyrelsen blir det omöjligt för invånarna att påverka.

Centerpartiet vill utveckla de folkvalda regionernas arbete. Inte avveckla. Hejda centraliseringsvågen så vi kan behålla lokalt och regionalt inflytande över viktiga funktioner som sjukvård, infrastruktur, näringslivsutveckling och landsbygdsutveckling.

Sedan 2019 har vi regioner överallt i Sverige. Vi ser med oro på att beslutanderätten inom område efter område nu föreslås centraliseras från regional till statlig nivå. Från januari 2023 har det påbörjats 12 olika utredningar och initiativ som hotar den regionala självstyrande nivån. Ett av dem handlar om vem som ska bestämma över EU-medel till bland annat lokal utveckling och jordbruksstöd. När det gäller sjukvården har regeringen tillsatt en kommitté som ska föreslå hur staten stegvis ska ta över hälso- och sjukvården från regionerna. Statliga Socialstyrelsen arbetar samtidigt med en storskalig koncentration av högspecialiserad vård på färre platser i landet. Uppdraget kring de strategiska frågorna om energipolitiken har redan flyttats från regionerna till statligt styrda länsstyrelser. Man föreslår också att det ska inrättas regionala kommunråd som utses och leds av landshövdingen. På gång är dessutom en utredning om regionala utvecklingspolitiken inklusive landsbygdspolitik. EU:s sammanhållningspolitik ska vara platsnära, men de många initiativen visar att Sverige nu går i motsatt riktning. 

Centerpartiet tror på varje människas förmåga att forma sin egen framtid, själva eller tillsammans med andra. När många får vara med och ta ansvar byggs en välfärd som är mycket starkare än vad staten ensam förmår. Därför vill vi att makten ska finnas så nära människor som möjligt och att inga beslut ska fattas på högre nivå än nödvändigt.