Veine Gustafsson reagerar på en artikel jag undertecknat. Han menar att kristna inte förföljs mer än andra. Det är svårt att bemöta, då det inte finns statistik för förföljelse mot exempelvis muslimer.
Kristna förföljs främst i länder där de är i minoritet. Organisationen Open Doors rapporterar i World Watch List att förföljelsen av kristna konstant ökat sedan 2006. Antalet länder med extremt allvarlig förföljelse har från 2006 till 2019 ökat från ett land till elva. I dessa länder kan inte kristen tro utövas fritt, de flesta kyrkor är förbjudna och kristna blir förföljda. Allra värst är läget i Nordkorea, tätt följt av Afghanistan och Somalia, därefter Libyen, Pakistan, Eritrea, Sudan, Jemen, Iran, Indien och Syrien.
I Indien har på senare år hindu-nationalistiska extremister bränt kyrkor och mördat kristna. I Latinamerika ökar förföljelsen av kristna som försvarar de mänskliga rättigheterna och går emot drogkartellers och gerillors korruption.
I de femtio länder som omfattas av World Watch List bor totalt fem miljarder invånare, varav omkring 645 miljoner är kristna. Av dessa bedöms cirka 260 miljoner vara utsatta för olika grader av förföljelse. Uppskattningsvis tillkommer ytterligare 50 miljoner förföljda kristna i tjugotre andra länder.
Till detta kommer växande intolerans och kränkningar som kristna kan uppleva även i den fria och demokratiska västvärlden, inte minst i Sverige, ett av världens mest sekulariserade länder. På senare tid har flera fall uppmärksammats där kristna svenska skolelever utsatts för kränkningar av elever och lärare. Det är helt oacceptabelt, likaså att kristna som konverterat från islam inte är trygga ens i vårt land.
Vår artikel syftade till att få Sveriges regering att försvara religionsfriheten, så att man kan fira sina högtider vare sig man bor i Malmö, Mosul eller Mumbai.
Sverige är ett demokratiskt land, som står bakom de mänskliga fri- och rättigheterna. Det innebär att man har rätt att tillhöra vilken religion man vill – och att avstå från att tro. Man har rätt att utöva sin tro och att byta religion. Man ska inte heller kränka någon annan människas fri- och rättigheter.
Veine Gustafsson uttrycker oro för det mångkulturella samhället. I Tanzania, som jag följt under 35 år, är cirka 40 procent kristna och 40 procent muslimer, som på det stora hela lever i fredlig samexistens. Min bild är därför att mångkultur kan fungera, om alla respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna och inpräntas respekt för andras tro.