Pandemin får inte bli ett slagträ i debatten

Svar på debattsvaret "Se över er egen politik innan ni anklagar oss" den 15 september.

Debatt2020-09-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen skrev vi socialdemokrater om hur pandemin blottlagt brister i den svenska välfärden. Vi redovisade även kortfattat för de resurstillskott som regeringen gjort under pandemin och om de historiskt stora satsningar på äldreomsorgen och sjukvården som kommer i den kommande statsbudgeten. Vi gick sakligt igenom satsningarnas innebörd, till exempel stärkt kompetens inom äldreomsorgen och extra pengar till sjukvården för att snabbare komma till rätta med de köer som uppstått.

Pandemin och de påfrestningar som covid-19 har inneburit för samhället ska inte användas som slagträ i politiska debatter. De flesta beslut som har fattats, inte minst här i Region Kalmar län, har tagits i bred politisk enighet. Tillsammans har vi ställt oss bakom sjukvårdens och äldreomsorgens personal och lagt partipolitiken åt sidan. Det har varit en styrka för Sverige och för vår region. Vi förstår av Moderaternas ton att döma att partiet helt har övergivit den så kallade borgfreden. Det är förstås upp till dem själva att besluta, men vi socialdemokrater kommer fortsätta att försöka samla hela samhället för att fortsatt navigera oss ur pandemin på bästa och tryggaste vis.

Vi kommer också fortsätta att beskriva och tala om de brister som har blottlagts under pandemin.

Exempelvis har resurserna varit för små i äldreomsorgen och personalens arbetsvillkor för osäkra. Det är just därför regeringen nu stärker statsbidragen till äldreomsorgen med fyra miljarder och förstärker äldreomsorgslyftet. Det är dags att äldreomsorgen får ett ordentligt resurstillskott.

Slutligen påstår de moderata företrädarna att de inte vill låta människor betala sjukvården ur egen ficka. Vi vill inte gå in i polemik i den här artikeln. Vi väljer istället att själva deklarera att vi ser med oro på utvecklingen med privata sjukvårdsförsäkringar och att vi vill stoppa möjligheterna till gräddfiler i sjukvården. Kan våra partier bli överens om skärpt lagstiftning kring detta vore det givetvis en styrka. Vi socialdemokrater kommer alltid stå upp för den solidariskt finansierade välfärden och sjukvården – till alla efter behov, och aldrig efter plånbokens tjocklek.