Hela hälso- och sjukvården är mobiliserad för att hantera covid-19 och vårda dem som drabbats. Vi befinner oss tveklöst i prövningarnas tid. Allt arbete och alla de ansträngningar som nu görs förtjänar allas vår respekt och tacksamhet.
Mitt i denna allvarsamma situation samlades regionfullmäktige för att fatta beslut om budgeten för nästa år. Allvaret i pandemin kräver ett ansvarsfullt ledarskap av alla partier. Därför är det positivt att årets fullmäktige präglades av samling och eftertänksamhet.
Våra tre partier, Länsunionen (S, C och L), bildar en stabil politisk majoritet i fullmäktige. Vårt budgetförslag, som antogs, innebär ökade resurser till sjukvården för att klara av pandemin samt ökade resurser för att beta av den uppskjutna vården. Den enskilt största satsningen, 125 miljoner kronor för 2021 och 70 miljoner kronor 2022, går till att hantera pandemins effekter. Vi vill därutöver fortsätta att utveckla sjukvården så att den bedrivs närmare patienterna. Satsningarna på primärvården, basen för sjukvården, ska fortsätta. Vi vill efter pandemin tillbaka till en hög tillgänglighet och en vård utan köer.
Länsunionen föreslog även medvetna satsningar för fler medarbetare i vården, förbättrad arbetsmiljö och rejäla investeringar i utbildning och kompetensutveckling. Vi ökar möjligheterna till lönekarriär och ser till att medarbetarnas viktiga erfarenheter och kompetenser bättre tas tillvara. Vi fortsätter arbetet för att nå jämställda löner. Därtill höjer vi friskvårdsbidraget, ser till att undersköterskor och sjuksköterskor har möjligheter till att vidareutbilda sig till specialister med bibehållen lön.
Samtidigt som vi väljer att investera i en sjukvård av hög kvalitet fortsätter vi att effektivisera verksamheterna med en procent årligen. Vi väljer att fortsatt ha ett överskottskrav på två procent för att klara framtidens investeringar.
Det regionala ansvaret ska också tas för utvecklingsfrågorna. Länsunionens jobb- och klimatpolitik hänger ihop. Den ekonomiska krisen och den ökade arbetslösheten behöver mötas genom investeringar som gör länet mer hållbart. Kalmar län ska ta sig ur krisen genom att modernisera och ställa om regionen till 100 procent fossilfritt.
För att åstadkomma detta ser vi till att prioritera gröna näringar och naturturism såväl som e-hälsa och industriell omställning. Vi fortsätter stärka projektplattformar som eHealth Arena, Smart Housing, regionalt inkubatorssystem, Livsmedelsutveckling Sydost och satsar på matens hus och de kulturella och kreativa näringarna. Därutöver skapar vi ett industriråd där aktörer från näringsliv och offentlig sektor ska samarbeta för att skapa tillväxt och arbetstillfällen. Vi ser till att satsa på den digitala infrastrukturen i länet med ytterligare medel till bredbandsutbyggnad.
Med en kris kommer också nya möjligheter. I Länsunionens budget satsar vi på att bygga samhället starkare och bättre rustat för framtiden, och vi vill göra det på samma sätt som vi har tagit oss an den här krisen; tillsammans.
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande
Christer Jonsson (C), regionråd
Johanna Wyckman (L), regionråd