Det är pang för pengarna i Region Kalmar

Som ett klart ljus i vintermörket syns de på långa vägar, trots att mörkret tränger sig på. De goda resultaten som medarbetarna i Region Kalmar län lyckas prestera år efter år är verkligen strålande. År 2023 går mot sitt slut och vi i SCV-majoriteten i Region Kalmar län blickar tillbaka på ett år fyllt av tuffa ekonomiska beslut och men också framgångar och nöjda invånare.

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S), och Lena Granath (V) summerar 2023 i Region Kalmar län och lyfter fram det de ser som ljuspunkter i mörkret.

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S), och Lena Granath (V) summerar 2023 i Region Kalmar län och lyfter fram det de ser som ljuspunkter i mörkret.

Foto: Anna Persdotter

Debatt2023-12-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ekonomiska utgångsläget kunde nästan inte vara värre. Sveriges kommuner och regioner (SKR) beräknade att landets regioner var på väg mot ett underskott på 17 miljarder kronor och i flera regioner har vi sett storvarsel inom sjukvården. 

Trots detta svåra utgångläge är vi i Region Kalmar läns SCV-majoritet särskilt glada över att inte tvingas ta till vare sig varsel eller generella uppsägningar för att klara vår ekonomi. Vi gläds även över att vi kunnat kroka arm med delar av oppositionen och välkomnar särskilt Moderaterna och Kristdemokraterna, som ställde sig bakom vår budget i sin helhet. 

Medarbetarnas arbete för att varje dag ska bli lite bättre speglas verkligen i de goda resultaten. De talar sitt tydliga språk – vårt län är högst rankat inom akutsjukvård, specialistvård och primärvård enligt den nationella patientenkäten. Det om något vittnar om den hängivenhet och kompetens som genomsyrar hela sjukvårdsorganisationen. Det är något som varenda invånare i länet, och särskilt vårdens medarbetare, kan känna sig mycket stolta över. 

När SCV-majoriteten bildades efter förra årets val bestämde vi att tillgängligheten ska vara ett prioriterat område. Än finns det patienter som behöver vänta eller upplever svårigheter i mötet med vården, något vi ständigt arbetar för att radera. Det finns även enskilda områden som vi ska stärka, exempelvis 1177 på telefon där vi i detta nu ser över organisationen för att stärka tillgängligheten. Men till syvende och sist visar SKR:s hälso- och sjukvårdsrapport att Region Kalmar län har den högsta andelen invånare som anser sig ha tillgång till den vård de behöver. Enligt öppna jämförelser har vi minst överbeläggningar i jämförelse med resten av landet. Tillgängligheten till vården i Region Kalmar län är i grunden mycket god, ytterligare ett toppbetyg till vår region och alla dess medarbetare. 

Alla dessa strålande resultat samtidigt som vi i nationella jämförelser har den näst mest kostnadseffektiva öppen- och slutenvården. Region Kalmar län levererar högkvalitativ vård samtidigt som kostnaderna inte sticker iväg, det är pang för pengarna. Skattekronorna används kort sagt mycket effektivt i vårt län. Ytterligare ett led i detta är den stora omställning som just nu pågår inom vården där vi fasar ut den dyra hyrbemanningen till förmån för regionens egna medarbetare. Redan nu ser vi resultat. Vi anställer flera före detta hyrsköterskor. Detta är möjligt, för att våra kringliggande län numera arbetar på liknande sätt. Vi hjälps åt med sikte på att minska hyrbemanningen och stärka de egna medarbetarna. 

Det är dock inte bara inom sjukvården som framgångarna skördats under året. Trots ett mycket svårt ekonomiskt läge för länets kollektivtrafik visar Kollektivtrafikbarometern på att vår region har landets allra nöjdaste resenärer. Ännu ett gott resultat att glädjas över och fortsatt arbeta för att stärka ytterligare. 

Inom SCV-majoriteten är vi stolta, men vi nöjer oss aldrig. Vi ska under nästa år fortsätta kämpa för ett tryggt Region Kalmar län för alla att bo, leva och utvecklas i. Vi vill att hela vårt län ska leva och utvecklas. Varje dag tar vår region nya steg för att bli lite bättre. Och resultaten av det arbetet? De är i absolut toppklass.