Påskens budskap ger oss människor hopp

Jag tror på Gud som skapat oss människor till sin avbild och som vill gemenskap med oss.

"Påskens budskap uppmuntrar oss att göra gott och ge våra bidrag till människor som finns i vår närhet men också långt borta", skriver debattören.

"Påskens budskap uppmuntrar oss att göra gott och ge våra bidrag till människor som finns i vår närhet men också långt borta", skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2020-04-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att människan vänt Gud ryggen är smärta, sjukdomar, olyckor och ondska en del av livsvillkoren för oss människor samtidigt som det finns mycket i livet som är gott och som vi får glädjas över. Men visst är lidande, sjukdomar och ondska ett problem för oss som vi oftast har svårt att förstå. Men Gud vill att vi ska ropa till honom, vända oss till honom för att bli räddade. 

Jag tror det kan vara som den brittiske författaren och teologen C S Lewis skriver i boken Lidandets problem. ”Gud viskar till oss i våra njutningar, talar i vårt samvete men ropar i våra lidanden”.

I den här tiden är det lätt att bli missmodig. Framtiden är osäker. Planer har raserats. Vad är det som har värde som består och till slut har betydelse? 

Vi befinner oss i påskhelgen som i vårt land fortfarande firas av några till minne av att Jesus Kristus blev fängslad, torterad, bespottad och avrättad på ett kors. Det är en historisk händelse som troligen inträffade den 3 april år 33. 

Påsken är en av kristenhetens stora helger och kanske den viktigaste eftersom den är avgörande för om det kristna budskapet är att lita på eller inte. Gud blir människa i Jesus Kristus för att rädda oss. I den vers i Bibeln som kallas lilla Bibeln står det: ” Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Johannesevangeliet 3:e kapitel vers 16.

Jag tror på en helig Gud som inte tål det onda men också på en kärleksfull Gud. Gud visar sin kärlek till oss människor genom miraklet, det obegripliga, att Gud blir människa för att rädda oss från att gå förlorade. Det är kärlek! Har vi drabbats av den vill vi gärna dela med oss. Mina misslyckanden är många men Gud skiljer på sak och person vilket påskens budskap hjälper mig att förstå. Gud älskar mig men inte allt jag gör. Jag vill dela det glada och viktiga budskapet med andra. Den kristna församlingen är en gemenskap för bristfälliga, förlåtna och upprättade syndare.

Påsken slutar inte med död och begravning. På påskdagen firar vi Jesu uppståndelse, hans seger över ondska och död. Många har med olika teorier försökt bortförklara uppståndelsen. Men det finns tre historiska fakta som söker en förklaring: 1: Graven var tom. 2: Jesus visade sig efter uppståndelsen. 3: Jesu lärjungar förändrades och satsade resten av sina liv på övertygelsen att Jesus uppstått.

Påskdagen ger oss verkligt hopp. Den kan ge oss mod och vilja att göra det som är bra och viktigt i det här livet i de sammanhang och samhällen där vi bor och är verksamma. Påskens budskap uppmuntrar oss att göra gott och ge våra bidrag till människor som finns i vår närhet men också långt borta.

Jag tror att livets huvudsyfte är att lära känna Gud. Guds syften är inte begränsade till det här livet utan sträcker sig bortom graven. Att lära känna Gud är något gott som inte kan jämföras med något annat.

Glad Påsk!

Gunnar Lindén