Placera vindkraftverken i Stockholm i stället

Sverige hade tillräcklig el, säker el, billig el och stabil el genom den flexibla vattenkraften och stabila kärnkraften.

Varför inte placera vindkraftverken exempelvis på Gärdet i Stockholm i stället för på landsbygden? frågar sig skribenten.

Varför inte placera vindkraftverken exempelvis på Gärdet i Stockholm i stället för på landsbygden? frågar sig skribenten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2020-05-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fanatiskt klimatdrivna politiker ändrade radikalt på reglerna, införde massiv vind-/slumpkraft som vandaliserar landsbygdens natur samt beslutade genom okunskap att kärnkraften ska avvecklas i stället för att förlänga driftstiden tills ersättning med nya generationers kärnkraft kan sättas in. 

”Väderkvarnar” som ödelägger landsbygden och ger slumpmässig, skattesubventionerad, dyr och hälsovådlig el anses rätt medan ny stabil säker kärnkraft som upparbetar gammalt kärnbränsle och ger vätgas som biprodukt måste till varje pris stoppas. På 1500-talet segrade religiös tro över Galileis vetenskapliga bevis för att jorden snurrar runt solen. Nu är det närmast ”religiös” klimatfanatism som åter genom vetenskapsförnekelse driver vindkraftens etablering. Främsta pådrivarna är regeringen med Miljöpartiet och stödpartiet Centern.

Centerministern Maud Olofsson genomdrev ändringar i myndigheternas regelverk som innebar att vindkraftverk ska klassas som byggnad och därmed undgår Maskindirektivets strikta regler. Nu vill vindkraftens PR-bolag Svensk Vindenergi att vetorätten ska avskaffas och ortsbor få begränsad rätt att överklaga. Centerns Nordin vill att 300 miljoner i budgeten reserveras för att muta kommunerna att bli mer vindkraftsvänliga.

Det märkliga med vindutbyggnaden är att den ska ske på landsbygden, ja till och med i enorm skala i Norrland men eftersom förbrukningen av el är störst i storstäderna vore det väl lämpligare att bygga vindkraft i till exempel Stockholm. Några stora 250-meters vindverk på Gärdet, Djurgården, Söders vindpinade höjder skulle innebära korta elledningar (sparar 500 miljarder för nya elledningar från spridd vindkraft från bland annat Norrland). 

Visserligen sprider vindverken i verkligheten döda fåglar, tunga isklumpar, rotordelar stora som flygplansvingar och hela vindkraftverk rasar (Lemnhult 2015) men myndigheten har ju klassat vindverken som byggnader som ju inte har dessa problem. Politiska förespråkare kan ju tänka att även om det frekvent händer olyckor med vindverk så är väl sannolikheten att det skulle hända igen i Sverige närmast löjligt liten, speciellt som det redan hänt och myndigheten talat om att det inte kan hända. Dessutom kommer den ”utmärkta” vindkraften i närkontakt med ett par miljoner människor (Södermalms miljö- och centerpartister kommer att jubla). Miljöpartiets ”språkrör” SVT kunde ha Gärdets vindkraft som bakgrund i varje sändning.

På landsbygden blir det ju högst några tusen ortsbor som protesterar på drabbade orter när deras orörda natur vandaliseras med miltals uppbrutna vägar, betongfundament, blixtar, lågfrekventa ljudvågor och avslutad allemansrätt. Där ser man det mera som slutet på en levande landsbygd utan inflyttare, turister och ruinerade förutsättningar för kommande generationer. 

Låt hela Sverige leva!