Det har varit en tungsint utveckling under året, med en kraftig ökning av skjutvapenvåld och sprängningar i landet. Det är naturligt att det blir stort fokus på dessa brott, som inte bara drabbar personer som har kopplingar till kriminella nätverk, utan i allt högre grad även anhöriga och andra invånare som inte har någon som helst koppling till kriminalitet.
Men en mer konstant våldsvåg, som det talas alldeles för lite om, är den som årligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige. I samband med internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange Day, vill jag belysa de våldsdåd som sker i våra hem.
Om den utsatta kvinnan inte dödas passerar dessa brott ofta helt obemärkt förbi. En vanlig orsak är att utsatta kvinnor inte vill anmäla sina partner. Knappt fyra procent av kvinnor som utsätts för våld i nära relation anmäler det till polisen, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).
Trots det monumentalt höga mörkertalet har polisen i Kalmar län hittills i år fått in 957 anmälningar om brott i nära relation. Brotten sker varje dag i hela vårt område – och drabbar allt från ungdomar till pensionärer.
Majoriteten av de som utsätts för våld i nära relation i Kalmar län är kvinnor. I stort sett varje dag åker våra patruller till bostäder där en man har utsatt sin partner för våld. Det kan handla om misshandel med tillhyggen eller stryptag, verbala hot och mordförsök. Inte sällan blir barn vittnen till händelserna, vilket i sig är en brottslig handling, men framför allt riskerar barnen att skadas för resten av sina liv.
Polismyndigheten lägger stora resurser på att utreda dessa brott och att lagföra gärningsmännen. Vi har inlett en nationell satsning med ett mer offensivt fokus på de personer som utövar partnervåld. Syftet är att förebygga och förhindra upprepad grov våldsbrottslighet och att minska beroendet av kvinnornas vittnesmål i rättsprocessen.
Av tradition har vi varit sparsamma med att lyfta våld i nära relation i vår kommunikation. Bland annat av hänsyn till privatliv och personlig integritet. Men att utöva våld mot sin partner är inte en privat angelägenhet eller ett enskilt socialt fenomen. Det är kriminella handlingar och ett stort samhällsproblem som får förödande konsekvenser för de som utsätts och för alla de barn som växer upp med våld i hemmet. Vi behöver prata mer om detta tillsammans. Vem som helst kan bli drabbad.
De här brotten behöver nå offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt är. Av all misshandel i Kalmar län hittills i år har 56 procent av alla fall inträffat inomhus. Ändå domineras den allmänna debatten av skjutningar och sprängningar.
Jag och övriga medarbetare i polisområdet ska arbeta för en bredare syn på begreppet trygghet och säkerhet. Ett steg är att tala mer om de allvarliga våldsbrott som ofta sker i slutna privata sammanhang och där gärningsmannen är brottsoffrets partner. Hela samhället – vi alla – måste göra vad vi kan för att stötta utsatta kvinnor, förhindra att de utsätts och skapa förutsättningar för att fler ska våga anmäla.
Inte minst vill vi att de som utsätter närstående för våld ska söka hjälp för att bryta sitt oacceptabla och kriminella beteende. Den gärningsman som inte gör detta kommer vi förr eller senare att få tag på – och se till att denne får sitt straff. Ingen kvinna ska behöva frukta för sitt liv i sitt eget hem.