Kalmar län står inför en allvarlig folkhälsokris. Nästan hälften av befolkningen i länet – 54,6 procent – lider av övervikt eller fetma, en direkt följd av ohälsosamma matvanor som driver på hjärt-kärlsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes.
Varje år kan 14 000 dödsfall i Sverige kopplas till vår kost – en svindlande siffra, nästan 60 gånger högre än antalet dödsoffer i trafiken, där runt 230 personer omkommer årligen. Ändå tycks politiken handlingsförlamad. Kalmar läns politiker måste sluta blunda och kräva av sina riksdagskollegor att onyttig mat beläggs med full moms, medan nyttig mat blir momsfri.
En ny studie i Nature publicerad den 9 januari visar att 170 000 liv kan räddas årligen i Europa med en matskatteväxling där momsen maximeras på animaliska produkter och tas bort på frukt, grönsaker och baljväxter. Fetma kostar Sverige 125 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. Ändå lyser den politiska handlingskraften med sin frånvaro inför denna mänskliga och ekonomiska katastrof.
Om en bråkdel av den politiska kraft som satsas på att minska trafikolyckorna också riktas mot att reformera våra matvanor, räddar vi många liv i Kalmar län och minskar regionens skenande sjukvårdskostnader. Dessutom är frågan större än så: Livsmedelskonsumtionen står för runt 20 procent av svenskens totala växthusgasutsläpp, och enligt en studie i Nature kommer 84 procent av EU:s utsläpp från livsmedelsproduktion från animalier. En matskatteväxling är alltså avgörande för att regionen ska kunna nå sina klimatmål i Agenda 2030.
Det är en myt att matskatteväxling drabbar låginkomsttagare. En väl utformad reform gör hälsosamma livsmedel mer tillgängliga för alla, särskilt för dem med lägre inkomster. Låginkomsttagare är känsliga för prishöjningar eftersom en oproportionerligt stor del av deras inkomst går till mat. Genom att ta bort momsen på frukt, grönsaker och baljväxter blir den nyttiga och klimatsmarta matkassen betydligt billigare.
Regionens folkhälsokris kräver omedelbara åtgärder. Kalmar läns politiker bör ta sitt ansvar och tydligt kräva en matskatteväxling. Varje år av passivitet innebär förlorade liv, ett enormt mänskligt lidande och en alltmer osäker framtid. Det är hög tid att agera – för Kalmar län, för Sverige och för planeten.