Preem – vi måste lämna fossilberoendet bakom oss

Vi befinner oss i en akut klimatkris och vi måste alla bidra för att kunna minska utsläppen och det brådskar. Det är klimatforskare eniga om. Här har de stora multinationella företagen ett extra stort ansvar.

Preemraffs tilltänkta raffinaderi i Lysekil skulle vara svårt bakslag för Svensk klimatpolitik, skriver Matilda Gustafsson.

Preemraffs tilltänkta raffinaderi i Lysekil skulle vara svårt bakslag för Svensk klimatpolitik, skriver Matilda Gustafsson.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2020-06-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste utgå från att Parisavtalet ska genomföras. Hela världen står bakom avtalet och sju av riksdagens åtta partier har ställt sig bakom klimatlagen och de klimatmål som är Sveriges viktigaste instrument för att nå åtagandena i Parisavtalet. 

Preems planerade mångmiljardinvestering i ökade fossila utsläpp kommer allvarligt försvåra möjligheterna att nå klimatmålen. 

Den sökta verksamheten vid Preemraff i Lysekil skulle innebära ett svårt bakslag för svensk klimatpolitik om den förverkligas. Om vi ska klara de svenska klimatmålen kan vi inte fortsätta att ge industrin tillstånd att släppa ut växthusgaser i så stor omfattning som det är fråga om i det här fallet.  

Att raffinera tjockolja är energikrävande och kommer i sig att leda till en stor ökning av utsläppen av växthusgaser. De lokala utsläppen kommer att öka med en miljon ton om året. Detta är en fördubbling av vad Preem idag släpper ut. 

En investering på omkring 15 miljarder kronor i utbyggnaden av Preemraff innebär att omställningen från fossila till förnyelsebara energikällor drar ut på tiden, en tid som varken Sverige eller världen har råd med.  

Mot bakgrund av detta vill Naturskyddsföreningen i Vimmerbys styrelse markera mot Preem och det beslut som har fattats av Mark- och miljööverdomstolen som ger Preem grönt ljus för en utbyggnad i Lysekil.

Nu måste regeringen våga visa att framtida generationers levnadsförhållanden på jorden väger tyngre än råolja och klimatutsläpp av oerhörda mått. Stoppa utbyggnaden av Preemraff NU!