Landets kommunala idrottsanläggningar är samlingsplatser för allt från idrottande barn och vuxna till föräldrar, vänner och släktingar som vill vara delaktiga. Idrottandet sker både i inomhushallar och på utomhusplaner. Men en ny undersökning genomförd av Hjärt-Lungfonden bland landets kommuner visar att en stor andel idrottsanläggningar saknar hjärtstartare helt eller att hjärtstartarna inte är tillgängliga dygnet runt.
Av de tio kommuner i Kalmar län som nyligen svarat på Hjärt-Lungfondens undersökning uppger endast två att de har hjärtstartare vid alla idrottsanläggningar. Det innebär att 24 av 50 idrottsanläggningar saknar hjärtstartare.
Ingen av kommunerna i Kalmar län uppger att de har hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt på sina idrottsanläggningar. Tvärtom krävs det ofta portkod eller nyckelkort för att komma in i många idrottshallar vilket gör att de inte ens är tillgängliga för alla på dagtid. Om en person drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför en idrottsanläggning gör en inlåst hjärtstartare ingen nytta.
För att fler ska överleva plötsligt hjärtstopp är det livsviktigt att hjärtsäkra allmänna platser, så som idrottsanläggningar, med hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt för alla i området. Dessutom behöver fler utbildas i hjärt-lungräddning.
Dagens hjärtstartare är enkla att använda och ju tidigare hjärtstartaren sätts in desto större är chansen att den drabbade överlever. Överlevnadschansen är som störst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.
Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor rör sig. På rätt plats kan hjärtstartare rädda många liv till en liten kostnad. Hjärt-Lungfonden, HLR-rådet och RF-SISU Småland vill därför uppmana Kalmar läns kommunpolitiker att utrusta alla idrottsanläggningar med tillgängliga hjärtstartare. Hjärtsäkra våra idrottsanläggningar och rädda fler liv!
Rädda liv– hjärtsäkra alla idrottsanläggningar i Kalmar län
År 2022 drabbades 210 personer i Kalmar län av plötsligt hjärtstopp, varav endast 22 överlevde. Chansen att överleva ett hjärtstopp är liten. Om det inte finns tillgång till en hjärtstartare är den minimal. Trots det saknar minst 24 av Kalmar läns kommunala idrottsanläggningar hjärtstartare, visar en ny undersökning genomförd av Hjärt-Lungfonden bland landets kommuner. Genom att hjärtsäkra alla idrottsanläggningar kan Kalmar läns kommunpolitiker bidra till att fler liv räddas, skriver Hjärt-Lungfonden, HLR-rådet och RF-SISU Småland.
"För att fler ska överleva plötsligt hjärtstopp är det livsviktigt att hjärtsäkra allmänna platser, så som idrottsanläggningar", skriver Hjärt-Lungfonden, HLR-rådet och RF-SISU Småland.
Foto: Lovisa Lindstrand
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.