Socialstyrelsen uppskattar att det finns omkring 38 000 könsstympade flickor och kvinnor i Sverige, samt 19 000 i riskzonen (siffror från 2015). Dock befaras mörkertalet vara stort. Hur många av dessa flickor som bor i Kalmar län är i dagsläget svårt att beräkna. Många vågar inte söka hjälp och ofta saknas fördjupad kunskap inom vården.
Att utsättas för könsstympning är ett ofattbart övergrepp. Delar av underlivet, däribland klitoris, skärs bort och sys ihop – en oerhört traumatisk upplevelse både psykiskt och fysiskt för de drabbade.
Kvinnor som utsätts för könsstympning drabbas lätt av svåra smärtor i underlivet och magen, mensblod har svårt att komma ut och risken för stora cystor är stor. Många kvinnor får också svåra förlossningsproblem och därtill skador som skulle kunna undvikas genom öppningskirurgi i god tid innan förlossningen.
Under det senaste året har regeringen och Socialstyrelsen utarbetat ett underlag till en handlingsplan som förordar kompetenshöjning inom området samt bättre samverkan, oavsett var du bor. Idag finns en specialistmottagning för patienter som utsatts för könsstympning i Stockholm, där kvinnor kan få gynekologisk och kirurgisk behandling. Ungefär 170 kvinnor får vård där varje år. Nu öppnas liknande mottagningar i region Skåne och Västra Götaland.
Enligt Socialstyrelsen är det inte ovanligt att kvinnor som fått vård och stöd blir ambassadörer för att påverka fler att söka vård. Idag reser kvinnor från hela Sverige till Stockholm för vård, vilket innebär att vården förbehålls de som har mod, tid eller pengar. Målet måste vara att fler kvinnor i hela landet ska ha tillgång till denna vård.
I Norge, för att ta ett exempel, har man kommit längre i form av särskilda team i varje region. För att Sverige också ska kunna ge kvinnor jämlik vård när de utsatts för könsstympningar bör det, till att börja med, finnas en specialistmottagning i varje sjukvårdsregion. Då täcks behovet av nationell kompetens inom området.
Därför har vi Moderater i landstinget lämnat in en motion om just detta. Dessutom vill vi att ett länskompetenscentrum startas, för att stötta och utbilda personal som arbetar med könsstympade flickor och kvinnor, samt som kan vara en första kontakt för dem som vill uppsöka vård för de skador och trauman som uppstått vid könsstympning.