Redovisa vakansläget i vården

Att rekrytera, samt inte minst behålla, fler medarbetare är en av Region Kalmar läns största utmaningar.

Röntgensjuksköterskor är en av de yrkesgrupper som påverkas särskilt hårt av vakansläget, menar debattörerna.

Röntgensjuksköterskor är en av de yrkesgrupper som påverkas särskilt hårt av vakansläget, menar debattörerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-09-30 07:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2010 har kostnaderna för bemanningsföretag skenat från cirka 40 miljoner kronor årligen till att i år närma sig en kvarts miljard kronor. Sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor är yrkesgrupper som särskilt påverkas av vakansläget.

Under mandatperiodens senare hälft har vakansläget på regionens tre sjukhus varit föremål för diskussion och frustration. Oskarshamns sjukhus har procentuellt störst andel inhyrd personal, samtidigt som sjuksköterskeutbildningarna vid Nova fram till nyligen inte helt fyllts alternativt lämnade flera innan avslutade studier. Med ett vakansläge som legat hyfsat stabilt runt 30 stycken sjuksköterskor har den förutspådda permanenta sommarstängningen av medicinklinikens ena avdelning påverkat situationen i Oskarshamn. Eftersom alla fast anställda dessvärre inte fullt ut ersätts av hyrbemanning, behövs nu mellan 12-15 sjuksköterskor i Oskarshamn. Exempelvis står medicinkliniken inför att ett stort antal anställningar avslutats samt föräldraledighet, vilka behöver ersättas. 

Både Västerviks sjukhus och Länssjukhuset pendlar runt 60-talet vakanser och så har det sett ut under en längre tid. Dessa vakanser ersätts med hyrbemanning till dyra kostnader, liksom en acceptans av en tilltagande underbemanning som medför att relativt nyutexaminerade sjuksköterskor har ensamt ansvar för 14-15 patienter per pass. 

Att öppet och regelbundet redovisa vakansläget på regionens tre sjukhus skulle tydliggöra behovet och grundbemanningen skulle kunna anpassas efter verksamheternas behov. Som det ser ut nu framställs inte det konkreta behovet av undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare utan det lämnas lite flytande varför underbemanning kan uppstå, vilket i sig sliter på medarbetarna, påverkar arbetsmiljön och kan komma att utgöra en patientsäkerhetsrisk. Därför är vår uppmaning till Länsunionen (S, C, L) att öppet liksom regelbundet redovisa vakansläget på regionens tre sjukhus, samt redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att fylla dessa vakanser med fast anställd personal.

Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) 
Kaj Holst (M) 
Personalutskottet, Region Kalmar län