Regeringens förslag Àr ett hot mot Sveriges utveckling

Jacob KÀll och Lars Rosander Àr tvÄ av C-politikerna som stÄr bakom debattartikeln.

Jacob KÀll och Lars Rosander Àr tvÄ av C-politikerna som stÄr bakom debattartikeln.

Foto: Arkiv

Debatt2024-05-02 05:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tidö-regeringen hÄller pÄ erodera Sverige pÄ arbetskraft. I sin iver att göra styrpartiet SD till lags om att mÀnniskor som har annat ursprung Àn svenskt ska lÀmna landet sÄ riskerar man att skapa en kompetensbrist av kolossala mÄtt.

Kompetensbrist Ă€r nĂ„got det pratas vĂ€ldigt mycket om nu för tiden, bĂ„de inom privat- och offentlig sektor. Enligt siffror frĂ„n Svenskt nĂ€ringsliv behöver nĂ€ringslivet och den offentliga sektorn anstĂ€lla ytterligare över 265 000 nya medarbetare inom en tioĂ„rsperiod, men prognosen Ă€r att ”bara” 144 000 platser av dessa kommer att fyllas.

Anledningarna till att det behövs sÄ mÄnga fler Àr bland annat att den Äldrande befolkningen ökar vÄrd- och omsorgsbehoven, och dÀrmed behovet av undersköterskor och omsorgspersonal. Samtidigt ska rÀttsvÀsendet och Försvarsmakten expandera, för att möta ett försÀmrat sÀkerhetslÀge.

Dessutom genomgÄr nÀringslivet en grön omstÀllning, vilket ökar behovet av tekniker, ingenjörer, programmerare, elektriker, och sÄ vidare. Situationen Àr snarlik i stora delar av Europa. EU-kommissionen varnar för att kompetensbrist hotar unionens konkurrenskraft och försöker dÀrför att underlÀtta arbetskraftsinvandring frÄn tredje land.

Men Tidö-regeringen vĂ€ljer en annan vĂ€g. I stĂ€llet för att sĂ€kerstĂ€lla att vi kommer klara framtidens kompetensbehov sĂ„ vill man göra det svĂ„rare för mĂ€nniskor att komma till Sverige och bidra till vĂ„rt lands utveckling. I höstas höjde man lĂ€gstalönen för arbetskraftsinvandrare till 80 procent av medianlönen, eller 27 360 kronor, vilket Ă€r lĂ„ngt över lĂ€gstalönen i de flesta kollektivavtal. Nu har regeringens utredare föreslagit att detta lönegolv – i ett andra steg – höjs till 100 procent av medianlönen, eller 34 200 kronor.

Enligt Svenskt nĂ€ringsliv sĂ„ skulle det i Kalmar lĂ€n vara 72 procent av de beviljade arbetstillstĂ„nden som inte hade nĂ„tt upp till lönegolvet om politiken vĂ€ljer att höja det till att motsvara 100 procent av medianlönen. Dessa riskerar sĂ„ledes att inte fĂ„ sina tillstĂ„nd förlĂ€ngda. Redan idag sĂ„ ser vi fall efter fall dĂ€r mĂ€nniskor som under flera Ă„rs tid bott i Sverige, jobbat och bidragit till vĂ„rt lands utveckling nu tvingas lĂ€mna pĂ„ grund av lönegolvet. Senast hĂ€rom dagen sĂ„ kunde vi se ett inslag pĂ„ TV om Sandra frĂ„n Serbien som arbetade pĂ„ ett lager och samtidigt utbildade sig till förskolelĂ€rare som nu i dagarna kommer tvingas att lĂ€mna landet. FörskolelĂ€rare Ă€r ju dessutom ett bristyrke och Sandra hade under mĂ„nga Ă„r framöver kunnat bidra till den svenska vĂ€lfĂ€rden genom att ta hand om och utbilda vĂ„ra barn.

Vi som företrÀder Centerpartiet pÄ kommunal och regionalnivÄ i Kalmar lÀn ser med bestörtning pÄ utvecklingen. I vÄra kommuner finns stora industriföretag, företag inom gröna nÀringar och inte minst företag inom besöksnÀringen. Dessa kÀmpar med att lösa sin kompetensförsörjning och för oss Àr detta en av de viktigaste frÄgorna att lösa för att vi ska ha ett bra företagsklimat med stabila och lönsamma företag. Företagen drabbas, i mÄnga fall, redan hÄrt av lönegolvet och vid en höjning skulle konsekvenserna vara förödande. DÄ har vi inte ens nÀmnt vÄra egna verksamheter inom frÀmst vÄrd och omsorg som redan idag har det oerhört tufft.

Vi vÀdjar dock till Tidö-partierna att tÀnka om, att sÀtta Sveriges och Kalmar lÀns utveckling framför Sverigedemokraternas politiska projekt.