Regionens politiker har tagit beslut om att göra riktade ekonomiska satsningar på dygnet-runt-verksamheten med syfte att öka attraktiviteten så att fler vill jobba där.
Arbetsgivarens beslut blev att från den 1 oktober 2023 kommer det betalas ut en förhöjd veckoslutsersättning. Yrkesgrupper som exempelvis sjuksköterska, barnmorska, biomedicinska analytiker får 40 kronor extra per timme och yrkesgrupper som exempelvis undersköterska, skötare, ambulanssjukvårdare och biträden får 20 kronor extra per timme.
Kommunal organiserar många medlemmar som är med och bidrar till att dygnet-runt-verksamheten fungerar, exempelvis måltidspersonal, kockar, köksbiträden, lokalvårdare och vaktmästare. Utan deras insatser fungerar inte vården, men dessa yrkesgrupper är inte alls med och får del av den förhöjda ersättningen.
Vi får alla betalt olika för våra insatser, det styr den individuella lönen, men att få betalt för att arbeta på obekväm arbetstid borde vara samma. Att arbeta på obekväm arbetstid är lika obekvämt oavsett vilken yrkestitel du har.
Kommunal ställer sig frågande till beslutet.
- Hur kan olika veckoslutsersättningar öka attraktiviteten att arbeta i dygnet-runt-verksamhet?
- Hur kan Region Kalmar län nedvärdera de yrkesgrupper som Kommunal organiserar genom att halvera veckoslutsersättning för bland annat undersköterskor, skötare, ambulanssjukvårdare?
- Hur tänker ansvariga politiker i regionen med de yrkesgrupper som inte får ta del av ersättningen alls?
Kommunal uppmanar Region Kalmar län att besluta om att ge samma veckoslutsersättning till alla som arbetar i dygnet-runt-verksamheten.
Tänk om och gör ett omtag – än finns det tid att ta ett nytt beslut!