Fokus på barnfamiljer och utsatta i regeringens budget

"Trots flera samtidiga kriser och en annalkande lågkonjunktur har Kristdemokraterna fått igenom flera av de främsta vallöftena i den budget som lades tre veckor efter maktskiftet. Sammantaget bidrar det till att ge barnfamiljer och andra mer pengar över i plånboken", skriver Gudrun Brunegård (KD) i en replik på "Hur gick det med mjölken och flingorna, Gudrun?"

Barnfamiljerna, och framförallt de som "kämpar för att sätta fram mjölk och cornflakes till frukosten är valets förlorare, skrev Laila Naraghi och Tomas Kronståhl (S) i en tidigare debattartikel. "Det är obegripligt vad skribenterna avser när det påstår att KD, M, L och SD prioriterar skattesänkningar för dem med de högsta inkomsterna", svarar Gudrun Brunegård (KD).

Barnfamiljerna, och framförallt de som "kämpar för att sätta fram mjölk och cornflakes till frukosten är valets förlorare, skrev Laila Naraghi och Tomas Kronståhl (S) i en tidigare debattartikel. "Det är obegripligt vad skribenterna avser när det påstår att KD, M, L och SD prioriterar skattesänkningar för dem med de högsta inkomsterna", svarar Gudrun Brunegård (KD).

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2022-12-06 06:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag känner mig hedrad av att de båda socialdemokraterna Laila Naraghi och Tomas Kronståhl hyser sådan tilltro till Kristdemokraternas förmåga, att de förväntar sig underverk redan innan den nya regeringens första budgeten ens är beslutad. 

Sju veckor har gått sedan den nya regeringen tillträdde, efter åtta år med ett förödande rödgrönt styre, då socialdemokraterna innehaft de tyngsta posterna som statsminister och finansminister. 

Under dessa år har vårdköerna flerdubblats. Världens mest stabila elförsörjningssystem har raserats. De kraftigt pendlande och väderberoende elpriserna raserar företags och enskildas ekonomi. Bränslepriserna chockhöjdes, efter att sossarna låtit sig pressas till att gå avsevärt längre än vad övriga EU-länder gjort med inblandningen av dyrt biodrivmedel med lägre verkansgrad, så kallad reduktionsplikt. Kriminaliteten har slagit nya rekord, med så många skjutningar och sprängningar att rättssystemet förlamats. Polisen hinner inte ägna sig åt att lösa mer vanliga brott och domstolarna har så långa väntetider att misstänkta hinner begå nya brott i väntan på rättegång. 

Det är obegripligt vad skribenterna avser när det påstår att KD, M, L och SD prioriterar skattesänkningar för dem med de högsta inkomsterna. Det enda jobbskatteavdrag som föreslås i budgeten riktas till dem som fortsätter att jobba efter att ha fyllt 65 år. Det är en nödvändig åtgärd för att pigga pensionärer ska stanna kvar i jobbet några år till, så att inte Sverige drabbas av en förödande kompetensbrist. 

Trots flera samtidiga kriser och en annalkande lågkonjunktur har Kristdemokraterna fått igenom flera av de främsta vallöftena i den budget som lades tre veckor efter maktskiftet. Sammantaget bidrar det till att ge barnfamiljer och andra mer pengar över i plånboken. 

För barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs tillägget på 1 325 kronor i månaden. Dessutom införs ett fritidskort för barn och unga. Även barn från familjer som måste vända på slantarna kan då delta i fritidsaktiviteter, utan att behöva avstå från mjölken och flingorna.

Reseavdraget med egen bil höjs från 18:50 till 25 kronor per mil. För en arbetspendlare med fyra mil till jobbet innebär det en skattelättnad på 4 700 kronor. Det lättar bördan, så att man kan ha råd att skjutsa barnen till deras fotbolls- eller dansträning. 

Skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern. Om ett år sänks också reduktionsplikten till europeisk miniminivå. Den sammanlagda sänkningen blir runt sju kronor litern. Jordbruksdieseln får fortsatt nedsatt skatt. Det bidrar till att hålla igång ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk, med produkter som vanligt folk har råd att betala för. Även elstödet som kommer i februari blir ett välkommet tillskott för pressade barnfamiljer och villaägare, som dignar under de höga elkostnaderna, vilka orsakats av den S-regeringens oansvariga politik.

Regeringens budget är ansvarsfull och med en profil som värnar om svaga grupper. Det är jag stolt över.