Risk för felbehandling av äldre diabetiker

I dag, den 14 november, uppmärksammar vi diabetesdagen. Med den kommer ett önskemål från länets diabetesföreningar.

Det finns stor okunskap kring diabetes på länets äldreboenden och inom hemsjukvården och därför borde en diabetessjuksköterska anställas, menar skribenterna.

Det finns stor okunskap kring diabetes på länets äldreboenden och inom hemsjukvården och därför borde en diabetessjuksköterska anställas, menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-11-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tre diabetesföreningar i Kalmar län önskar och kräver att även kommunernas hemsjukvård samt äldreboende har en diabetessjuksköterska anställd. Detta på grund av de samtal vi fått till oss av anhöriga.

Vår undran är: Vad har hemtjänstpersonal och personal på särskilt boende för utbildning inom diabetesvården? Vilka prov får de göra innan de delegeras att ge insulin?

I dag har diabetesvården gjort så stora framsteg att även människor med typ 1-diabetes hamnar inom hemtjänst och på boende. Detta var mycket ovanligt för ett tjugotal år sedan då människor med  typ 1-diabetes sällan levde så länge.

Kan personalen skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes? Det är väldigt allvarligt om dessa båda behandlas på samma sätt! Att en brukare med typ 2, som har höga värden, uppmanas att röra på sig är helt rätt. Så är inte fallet med en brukare med typ 1 som i sådant fall behöver insulin. Vet personalen detta?

Kan personalen hantera insulinpumpar?

Kan personalen hantera olika blodsockermätare och Libremätare, vita knappen på armen?

Kan personalen räkna kolhydrater så att brukaren får rätt insulindos?

Vi anser att det är alltför stor risk idag att människor med diabetes typ 1 och typ 2 på våra äldreboenden och inom hemtjänsten felbehandlas av personal på grund av okunskap om diabetes och skillnaderna mellan dessa två typer. 

Vi anser att kommunerna snarast måste åtgärda detta problem som kommer växa alltmer framöver.

Tjustbygdens Diabetesförening
Oskarshamnsortens Diabetesförening
Diabetesföreningen Kalmar/Öland med omnejd