Ropen skalla, naprapat åt alla!

Nära vård som är rättvis, jämlik och jämställd kräver tillgång till naprapat i hela länet

"För att få en nära vård som är rättvis, jämställd och jämlik behöver även naprapater inkluderas", skriver debattören.

"För att få en nära vård som är rättvis, jämställd och jämlik behöver även naprapater inkluderas", skriver debattören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-09-17 14:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården i Region Kalmar län är fantastisk på många sätt. Liv räddas varje dag och människor får hjälp med sina skador och sjukdomar. Tyvärr kan tillgängligheten till hjälp bero på vilken sjukdom eller smärta du drabbats av. Skulle du behöva vård av en naprapat och bor i Kalmar län så krävs det att du antingen bor i norra delen av länet, har gott om pengar eller en privat sjukförsäkring. Vi i Vänsterpartiet kräver en jämlik vård där privata vårdförsäkringar och plånbok inte får styra. Sjukvård ska aldrig vara en klassfråga, vård ska ges efter behov.

Vi i Vänsterpartiet har under många år lagt förslag på bättre tillgänglighet och behandlingskvalitet genom fler naprapater knutna till regionen. Minimum är att det i alla fall ska finnas en i södra delen av länet så att alla länets invånare får tillgång till naprapat. För att få en nära vård som är rättvis, jämställd och jämlik behöver även naprapater inkluderas. Vänsterpartiet hade med detta i vårt budgetförslag och kommer att driva på ytterligare för att det ska bli verklighet.

Vänsterpartiet ser bästa möjliga hälsa som en grundläggande mänsklig rättighet. En bra folkhälsa är en angelägenhet för hela samhället och förutsätter jämlikhet och utbyggd välfärd. En bra och jämlik hälsa är också det viktigaste målet för vården. Vänsterpartiet vill ha en hälso- och sjukvård som är tillgänglig för alla. Därför krävs ständigt arbete för att förbättra den fysiska, sociala och ekonomiska tillgängligheten.

Rätten till god vård får aldrig bli en klassfråga!