Rösta för ett rödare EU nu på söndag

På söndag är det som bekant val till EU-parlamentet och flera debattörer vill göra folk medvetna in i det sista om vad de röstar på.

På söndag är det som bekant val till EU-parlamentet och flera debattörer vill göra folk medvetna in i det sista om vad de röstar på.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt2019-05-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi behöver mindre farliga ämnen i vår vardag och mer fisk i haven. För att klara det så måste vi samarbeta med andra länder. EU-valet den 26 maj handlar så mycket om hur vår framtid ska se ut. Vilken väg vi européer ska ta. Miljö, klimat, schyssta villkor på arbetsmarknaden och demokratin står i fokus.

EU ska fortsätta driva på internationellt för höjda ambitioner så att världens länder klarar målen i Parisavtalet. EU måste också skärpa de egna målen till 2030 för att vara trovärdiga och EU bör införa en klimatlag. Här kan våra socialdemokratiska parlamentariker ha stort inflytande.

Statsstödsreglerna i EU bör reformeras för att möjliggöra miljö- och klimatstyrmedel och försäljning av rena fossildrivna bilar bör förbjudas 2030. Vi vill se till att utsläppshandelssystemet blir starkare så att färre utsläppsrätter blir över.

Andra partiers arbete med klimat och miljö har hittills inte imponerat. Ni som ska rösta i EU-valet, ta en stund och titta på hur partierna agerar i miljöfrågorna. Hur har partierna röstat och vilka frågor har de drivit? Det hjälper inte att stoppa huvudet i sanden och säga att klimathotet är överdrivet. Vi måste agera och vi måste agera nu!

Ställ inte europeiska löntagare mot varandra! I EU ska löntagarna ha bättre rättigheter – villkoren ska bli bättre, inte sämre. Den fria rörligheten inom EU får inte betyda att det är fritt fram att utnyttja människor som kommer till Sverige för att arbeta. Svenska företag som vill göra rätt för sig ska inte riskera att bli utkonkurrerade av företag som fuskar med skatten, struntar i säkerheten, inte betalar rätt lön eller har vettiga villkor.

Några frågor (S) drivit i EU:

Lika lön för lika arbete. Genom revidering av utstationeringsdirektivet blir det möjligt att kräva lika lön för så väl utländska som för svenska arbetstagare som gör samma jobb

Sociala rättigheter. Socialdemokraterna har varit drivande i att få på plats ”Pelaren för sociala rättigheter” med 20 principer som sätter medborgarnas intressen främst

Jobbskapande handelsavtal. Socialdemokraterna har arbetat för frihandel eftersom det skapar exportmöjligheter och arbetstillfällen i Sverige. EU har under mandatperioden tecknat frihandelsavtal med bland annat Kanada och Japan.

Viktigt framöver:

Mer ordning och reda. Både i Sverige och på den europeiska arbetsmarknaden. Vi tummar inte på den svenska modellen.

Starkare sociala rättigheter. För att skapa ett mer jämlikt Europa är det viktigt med fortsatt arbete, utveckling och uppföljning av den sociala pelaren.

Ökad frihandel. För att skapa fler jobb är det viktigt att fortsätta arbetet för fler frihandelsavtal, liksom utveckling av den inre marknaden. Inte minst på det digitala området.

Gå och rösta i valet till Europas riksdag, det är just vad EU-parlamentet är. Rösta för ett mer demokratiskt, jämlikt och rött Europa. Rösta på en socialdemokrat till Bryssel!