S: Alla i länet ska ha en fast namngiven läkare

"Vårt mål är att under nästa mandatperiod se till att alla i vårt län är listade på en fast namngiven läkare och känner till vem det är", skriver de socialdemokratiska regionråden.
"Vårt mål är att under nästa mandatperiod se till att alla i vårt län är listade på en fast namngiven läkare och känner till vem det är", skriver de socialdemokratiska regionråden.

Fast namngiven läkare med direktkontakt, varför och hur når vi dit?

Debatt 7 september 2022 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att öka antalet listade patienter med fast namngiven läkare har varit en prioriterad fråga som vi socialdemokrater drivit tillsammans med Centerpartiet under den senaste mandatperioden. Idag är det 75 procent av oss som bor i Region Kalmar län som är listade på en fast namngiven läkare. Det är en kraftig ökning och långt över rikets 33 procent. Vårt mål är att under nästa mandatperiod se till att alla i vårt län är listade på en fast namngiven läkare och känner till vem det är. Alla ska också ha ett direktnummer att ringa för att snabbt kunna komma i kontakt med sin läkare.

Vi har idag en väl fungerande primärvård med landets nöjdaste patienter och en god tillgänglighet. Grunden till det är ett gediget arbete från medarbetare och ledning med rejäla satsningar på uppemot 300 miljoner under den senaste mandatperioden. Men vi har ännu högre ambitioner. Vi vill ge primärvårdens medarbetare förutsättningar att ha en kontinuitet, en relation och ett helhetsansvar för sina patienter. För att nå dit behövs det flera allmänspecialister och därmed färre patienter för varje läkare. Varje läkare ska kunna spendera den tid som krävs på sina patienter utan att behöva jäkta vidare till nästa. 

Vi behöver att allt fler av de som läser till läkare ska vilja bli allmänspecialister. Det är där som de flesta och bästa jobben ska finnas. Arbetet sker i team i nära samarbete mellan olika yrkeskategorier och bemanningen ska vara anpassad så att hälsocentralerna är oberoende av hyrpersonal. Du som patient ska inte behöva berätta din historia om och om igen, utan du och din läkare ska känna varandra och tillsammans komma fram till det som är bäst för dig.

Så ser en god och nära vård ut i praktiken. Så vill vi att primärvården ska se ut i Region Kalmar län. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa