(S): Sjukvård före skattesänkningar

Slutreplik från S i debatten kring "Sjukvård före skattesänkningar med fortsatt S-styre".

"Med ett fortsatt S-styre även efter årets val kommer vi varken privatisera, förstatliga eller skära ned på våra sjukhus i Region Kalmar län", poängterar S-debattörerna.

"Med ett fortsatt S-styre även efter årets val kommer vi varken privatisera, förstatliga eller skära ned på våra sjukhus i Region Kalmar län", poängterar S-debattörerna.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2022-01-13 19:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tidigare debattartikel har vi socialdemokrater i Region Kalmar län tydligt framhållit att med fortsatt socialdemokratiskt styre kommer sjukvården alltid gå före skattesänkningar. Invånarna i Region Kalmar län har det högsta förtroendet för hälso- och sjukvården i hela landet. De goda resultaten har inte kommit över en natt utan är ett resultat av medarbetarnas fokus på tillgänglighet, kvalitet och ett patientcentrerat arbetssätt. Varje dag tar regionen steg för att bli lite bättre. Vi socialdemokrater vill fortsätta att bygga ett ännu starkare Region Kalmar län. Därför oroas vi över Moderaternas gruppledare, då hon vid det senaste regionfullmäktige lovade att de skulle sänka skatten om de får chansen efter valet. 

I vår tidigare artikel skrev vi att länsborna förtjänar svar på hur mycket M önskar sänka skatten med. I repliken från M uteblev dessvärre svaren. Om de ändå bara ville svara på en enkel fråga. Länsborna förtjänar fortfarande svar. Hur mycket vill M sänka skatten med?

Att i nuläget minska på sjukvårdens resurser är något som vi är starkt emot. Vi vill istället se till att möta framtidens vårdbehov och skapa en ännu tryggare vård i Region Kalmar län. En undersökning från SKR visar att vi är bland de regioner som satsar mest på primärvården i landet. Det gör vi just för att skapa framtidens patientcentrerade vård, där alltmer vård flyttas närmare patienten. Region Kalmar län går i bräschen för framtidens vård med innovativa lösningar som gynnar patienter i hela länet. Vi används flitigt som gott exempel på nära vård i hela Sverige. Samtidigt som vi satsar visar andra undersökningar från SKR att vi har en kostnadseffektiv vård. Tack vare ordning och reda i ekonomin, medarbetarnas viktiga insatser och ett gott styre ligger vår region topp tre i landet när det gäller just kostnadseffektiv vård. 

Vi socialdemokrater har varit tydliga. Med ett fortsatt S-styre även efter årets val kommer vi varken privatisera, förstatliga eller skära ned på våra sjukhus i Region Kalmar län. Sjukhusen rankas regelbundet som bland de bästa av sitt slag i landet. Det är något att värna om, inte att skära i. En skattesänkning skulle också kraftigt öka risken för nedmontering av vården i inlandskommunerna med en ojämlik vård som följd. Vi ryggar inte för de utmaningar som finns framför oss, men att genomföra skattesänkningar med nedskärningar i vården som följd är helt fel väg att gå.

I Länsunionens (S, C och L) antagna budget arbetar vi vidare med ett antal viktiga frågor. Det handlar bland annat om att stärka medarbetarna inom vården, ta krafttag för att öka tillgängligheten till BUP och viktiga insatser för att hantera pandemins effekter. För oss socialdemokrater är det självklart: Sjukvård före skattesänkningar.