S: Vi har varit helt öppna för kompromiss

En budget i balans är inget S i Kinda motsatt sig, det är ju en självklarhet att det ska vara målet.

"Vår bild av vad som avses med förhandling skiljer sig, som det ser ut, kraftigt från C och L", skriver författarna till debattinlägget.

"Vår bild av vad som avses med förhandling skiljer sig, som det ser ut, kraftigt från C och L", skriver författarna till debattinlägget.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Debatt2021-01-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Att spräcka koalitionen var inget lätt beslut" (27 januari).

Att vi skulle gått ut med eget budgetförslag innan förhandlingen var avslutad stämmer inte heller. Vår bild av vad som avses med förhandling skiljer sig, som det ser ut, kraftigt från C och L. 

Vi inom S i Kinda har varit helt öppna för kompromiss och även gjort försök att mötas på halva vägen. C och L valde att, efter sin redan gjorda budgetöverenskommelse med M, helt enkelt ställa ultimatum. Gick vi inte på deras ursprungsförslag fick vi skylla oss själva. Dialogen C och L haft med M har pågått en betydligt längre tid än vad man vill låtsas om. Den saken har vi fått bekräftad av personer inom M. Något man förnekat på rak fråga. 

Vår besvikelse består i ett par saker. För det första hade vi förväntat oss en större ärlighet från våra före detta koalitionspartners. Naivt? Antagligen. För det andra är vi nog mest besvikna på den attityd representanterna från C och L haft avseende den dialog som S haft med våra förvaltningschefer kring budgeten. När de främsta företrädarna för styrande partier har uppfattningen att tjänstepersoner, och i detta fall de ytterst ansvariga för våra verksamheter, inte skulle ha kommunens och våra verksamheters bästa för ögonen utan istället försöka tillförskansa sig så mycket budgetmedel som möjligt ser vi tecken på en allvarlig förtroendekris. Ordföranden i Kindas centerparti har vid flera tillfällen under budgetdialogen framfört uppfattningen att offentlig verksamhet alltid slösar. Det rimmar mycket illa med vår uppfattning och tillgänglig statistik för Kinda.

Sant är att vi inte trodde att den långsiktiga budget C och L presenterade är hållbar. Det tror vi fortfarande inte. Att på lång sikt spara i den omfattning C+L vill, kommer enligt vår mening att kräva nedläggning av enheter och minskning av personal med allt vad det innebär konsekvensmässigt, det oavsett att Anders Ljung offentligt försäkrat motsatsen. Vi ställde oss bakom budgeten för 2021 och såg möjlighet att komma överens om en budget även för 2022 men vi tror fortfarande inte det är möjligt, eller ens lämpligt, att sänka skatten till 2020 års nivå från och med 2023. När vi valde att ställa oss bakom budget 2021 gjorde vi det fullt ut.

Slutligen vill vi meddela att vi har en sak gemensamt med SD, tro det eller ej, och det är att inte heller Socialdemokraterna i Kinda kommer att agera dörrmatta åt någon ny minoritet.