(S): Ynkligt att inte fatta beslut om folkhälsoplan

Den sittande majoriteten (C, KD och M) kunde idag, på kommunstyrelsen, inte fatta något beslut om folkhälsoplanen som under lång tid beretts i kommunen.

"Självklart kan satsningar på folkhälsan kosta pengar. Men att inte satsa på folkhälsa blir i förlängningen en dyr historia", skriver debattörerna,

"Självklart kan satsningar på folkhälsan kosta pengar. Men att inte satsa på folkhälsa blir i förlängningen en dyr historia", skriver debattörerna,

Foto: Jimmy Karlsson

Debatt2021-03-16 18:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beredningen har varit noggrann och den har skett både på en politisk nivå och bland tjänstepersoner. Skälet till att de vill backa är att planen kan kosta pengar att genomföra. Det borde naturligtvis inte ha kommit som en överraskning för majoriteten.  

Självklart kan satsningar på folkhälsan kosta pengar. Men att inte satsa på folkhälsa blir i förlängningen en dyr historia. Vad kommer inte ett förstört liv bland våra unga kosta i både lidande och ekonomi? Vi vill vara en attraktiv kommun, men kan inte ens anta en folkhälsoplan som ska göra kommunen bättre att bo och verka i. Det är ynkligt.

Under arbetet har folkhälsoplanen skickats ut på remiss till partigrupperna och i tjänstemannaorganisationen. Ett svar inkom från politiken och det var från oss, socialdemokrater. Vi känner oro över bristande engagemang hos andra politiska partier för en sådan viktig plan för kommunens invånare. Nedan kan ni läsa våra inspel som samtliga blivit inarbetade i den plan som vi nu tar vidare till kommunfullmäktige.

Vi socialdemokrater har målet att invånartalet ska öka till 17 000 invånare. För att nå det målet är folkhälsan en viktig fråga. En kommun där medborgarna mår bra och våra unga klarar skolan med bra resultat blir en attraktiv kommun dit man vill flytta och etablera sig.

En bra folkhälsa är, förutom den enskildes hälsa, en viktig del för att få en bra ekonomi i en kommun. Därför är åtgärder för att stärka folkhälsan en viktig del i det ekonomiska arbetet. Åtgärder idag ger resultat längre fram. Därför är det viktigt att hålla i arbetet och ha tålamod. Vi kan se att många av de åtgärder som beslutats avvecklas alltför snabbt innan satsningen bär frukt. Vi tror att det kan vara en bidragande orsak att kostnaderna för placeringar av barn och unga är väldigt höga.

Våra inspel till Vimmerby kommuns folkhälsoplan:

Psykisk hälsa. Avsnittet är väldigt fokuserat på de som ska arbeta. Det handlar om deltagande på konferenser och utbildningar med mera. Vi socialdemokrater skulle vilja se mer medborgarperspektiv på avsnittet kring psykisk hälsa. 

Klara skolan. Vi vet att en viktig aspekt kring de ungas hälsa och möjligheter att få en bra start på livet är att de klarar skolan. Därför är det viktigt att skolan finns med på ett tydligt sätt i kommunens folkhälsoplan. Vi har målvärden som vi kan följa gällande ungas psykiska ohälsa och då borde vi sätta upp mål för hur vi ska öka de ungas hälsa.

Föräldrastöd. Vimmerby kommun ska aktivt medverka och finnas på plats i Familjecentral som kommer byggas i anslutning till hälsocentralen.

Folkhälsoekonomi. Vi vet att tidiga insatser lönar sig längre fram. Det som idag kan ses som en kostnad kommer i morgon vara en vinst för individerna och för kommunen. Vi socialdemokrater skulle vilja ha med skrivningar kring detta och hänvisar till de studier som bland annat nationalekonomen Ingvar Nilsson publicerat.