Så höjer vi katternas status

I år på djurens dag den fjärde oktober uppmärksammar vi alla djur som väntar på nya mattar och hussar på olika djurhem i Sverige.

Onödigt att importera katter från utlandet när det finns så många som behöver hem i Sverige, tycker skribenterna som slår ett slag för katten som husdjur.

Onödigt att importera katter från utlandet när det finns så många som behöver hem i Sverige, tycker skribenterna som slår ett slag för katten som husdjur.

Foto: Vadim Ghirda/TT

Debatt2020-10-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såklart finns det även djur som inte har hittat in i värmen än, bland annat alla dessa arma övergivna katter!

I juni i år kom en ny lag som innebär att man måste ta ansvar för sina utekatter så att det inte blir oönskade kattungar. Det kan ske genom till exempel kastrering, p-piller eller att de hålls inomhus. Det finns uppskattningsvis över 100 000 hemlösa katter i Sverige, och en okastrerad honkatt kan under sin livstid föda 120 kattungar. Vem ska ta hand om alla dessa kattungar?

Man kan fråga sig, varför ska vi köpa kattungar på Blocket och av uppfödare utomlands, när det finns så många katter som söker för-alltid-hem på katthemmen precis där vi bor? Något måste ske i vår attityd när det gäller katter. De klarar inte sig själva ute i naturen utan erfar köldskador och svält. De drar ganska fort på sig sjukdomar och parasiter, särskilt om de är små kattungar. De dör också ofta plågsamt.

Katter är fantastiska djur som kan ge mycket glädje och vänskap. Även de skygga katterna kan med tålamod bli älskade familjemedlemmar. Så se till att ta hand om dina pälsklingar, kastrera och id-märk dina utekatter och adoptera om du söker en ny familjemedlem. Tillsammans kan vi höja kattens status. 

Jenny Svensson, vice ordförande
Annie Karlsson 
Karin Karlsson 
Djurens Rätt Karlskrona