Så kan bedrägerierna mot äldre förhindras

Söktjänsternas publicering av personuppgifter spelar de kriminella rätt i händerna. De kan lätt bygga upp en ”målfolder” och strategiskt välja ut lämpliga offer. Detta har bidragit till att bedrägerier mot äldre och andra utsatta grupper ökat.

Bedrägerier mot äldre ökar och ett sätt att förhindra dem vore att begränsa publiceringen av personuppgifter i söktjänsterna, menar skribenterna.

Bedrägerier mot äldre ökar och ett sätt att förhindra dem vore att begränsa publiceringen av personuppgifter i söktjänsterna, menar skribenterna.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Debatt2023-03-26 07:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna vill se över hur vi kan begränsa söktjänsternas publicering av stora mängder personuppgifter.

Idag är det lätt att kartlägga stora delar av en persons identitet. Du kan gå in på MrKoll och se vad din granne tjänar eller vad bostaden är värd. Personnummer, boendesituation, fastighetsvärde och inkomst ligger öppna för allmänheten. Dessa personuppgifter gör det enkelt för bedragare, identitetsskapare och andra kriminella att kartlägga och strategiskt välja ut lämpliga offer.

Bedragarna riktar ofta in sig på de äldsta och mest sårbara. Förra våren ökade bedrägerier mot äldre med 280 procent, enligt Svenska Stöldskyddsföreningen. Hela fyra av tio äldre är oroliga över att bli utsatta för bedrägerier på internet. Anmälda bedrägerier mot äldre och personer med funktionsnedsättning har ökat med över 80 procent de senaste tre åren, samtidigt som uppklarningsgraden är fortsatt låg.

Kristdemokraterna har under lång tid drivit på för att bedrägeribrotten ska prioriteras. Men för att det ska kunna ske, behöver rättsväsendet mer resurser, annars riskerar ärenden att läggas på hög eftersom polisens resurser i allt högre utsträckning binds upp av det dödliga skjutvapenvåldet. Regeringen har höjt anslagen till rättsväsendet med nästan fem miljarder kronor för den kommande treårsperioden. Det är en bra början och mer är på väg vad gäller straffskärpningar, fler poliser och åtgärder för ökad lagföring. Detta är avgörande för att komma till rätta med bedrägerierna.

För att bekämpa bedrägerierna behöver vi också se till att kriminella inte kan komma åt personuppgifter så lätt. Idag missbrukas olika söktjänster som MrKoll och Ratsit av kriminella för att kartlägga och strategiskt välja ut lämpliga offer. Med den stora mängden personuppgifter som finns på dessa söktjänster är det enkelt att bygga upp en ”målfolder”. Söktjänsternas publicering av personuppgifter blir ett smörgåsbord för kriminella som riktat in sig på bedrägerier mot äldre och andra utsatta grupper. Uppgifter om vilka som är över 70 år och bor ensamma är bara ett knapptryck bort.

Kristdemokraterna anser att det är hög tid att begränsa söktjänsternas publicering av personuppgifter. Åtminstone ska var och en ha rätt att säga nej och få sina uppgifter borttagna. Som det ser ut idag så förser publiceringarna de kriminella med personuppgifter samtidigt som det kränker den personliga integriteten. 

Offentlighetsprincipen är en bärande del av den svenska demokratin, och ska även vara det i fortsättningen. Men vi måste samtidigt tillämpa stor försiktighet och ha respekt för den personliga integriteten vid hantering av personuppgifter. Den försiktigheten har delvis försummats när vi tittar på den stora mängden personuppgifter som samlas in, sammanställs och publiceras i databaser hos söktjänster som MrKoll och Ratsit.

Regeringen har gjort historiskt stora satsningar på hela rättsväsendet och stärkt upp hela rättskedjan för att bekämpa brottsligheten. Vi önskar att nästa stora satsning blir att bekämpa bedrägerierna.