Så kan fler hålla nyårslöftet

”Börja träna mer” som nyårslöfte, visst har man hört den förut? En färsk Sifoundersökning visar att fyra av tio svenskar haft just det som nyårslöfte.

Med kommunernas hjälp kan fler leva upp till nyårslöftet om att träna mer, menar skribenterna.

Med kommunernas hjälp kan fler leva upp till nyårslöftet om att träna mer, menar skribenterna.

Foto: Terje Pedersen

Debatt2019-12-31 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Träning är en viktig del i att förbättra både folkhälsan och den sociala gemenskapen, och kommunerna har en viktig roll i att ge möjligheter till det. Därför har vi tagit fram tre nyårslöften till Smålands kommunala beslutsfattare för att främja folkhälsan.

I en färsk Sifoundersökning svarar nästan fyra av tio svenskar, 37 procent, att de någon gång har haft som nyårslöfte att de ska börja träna mer. När det nya året kommer letar många efter en motionsform som kan passa, men ganska snabbt inser man att alternativen är få, att det knappt finns några lediga träningstider och att det som erbjuds snabbt blir fullbokat. Plötsligt är det inte lika lätt att infria det där nyårslöftet.

Vi representerar innebandyrörelsen och erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen förenas av att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler smålänningar som idrottar, desto bättre för både folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Därför har vi på Svenska Innebandyförbundet tagit fram tre förslag på nyårslöften för Smålands kommuner. Lova att:

1. Prata mer med era föreningar

De lokala föreningarna har kunskapen om vilket stöd som har störst effekt. Ska det exempelvis byggas nya idrottshallar och bollplaner eller ska en idrotts- och motionssamordnare anställas?

2. Se med egna ögon

Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion.

3. Fatta beslut

När ni gjort det behöver ni snabbt fatta tydliga och långsiktiga beslut. Ska ni renovera, anställa, bygga nytt eller något helt annat?  

Vi vet att många kommuner står inför tuffare ekonomiska tider, men en satsning på folkhälsan kommer att betala sig många gånger om. Vi uppmanar därför Smålands kommunala beslutsfattare att hjälpa era invånare att hålla sina nyårslöften om att träna mer. Genom att få fler att träna bidrar ni till glädje, gemenskap och bättre hälsa både för individen och för hela Småland.