Så kan kommunen skydda äldre vid värmeböljor

"Med rätt åtgärder kan vi slippa en repris av 2018, då kommuner desperat fick söka efter fläktar bland allmänheten", skriver debattören.
"Med rätt åtgärder kan vi slippa en repris av 2018, då kommuner desperat fick söka efter fläktar bland allmänheten", skriver debattören.

Årets sommar förutspås bli lika varm som den 2018. I Kalmar län bor runt 2 400 personer på äldre- eller korttidsboende, personer som är särskilt utsatta för höga temperaturer. För att rädda liv i sommar bör kommuner förebygga alltför varmt inomhusklimat, exempelvis genom energi- och kostnadseffektiva lösningar som solavskärmning, skriver Margareta Bergetun, vd för Svenska Solskyddsförbundet.

Debatt 14 juni 2023 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren 2018 dog upp mot 700 personer som en direkt följd av värmeböljan, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu varnar bland andra SMHI för ännu en sommar med rekordtemperaturer.

I Kalmar län bor ungefär 2 400 personer i någon form av äldre- eller korttidsboende. När andra kan åka och bada, sätta sig på en skuggig veranda eller svalka sig med en glass har äldre på boenden ofta mycket begränsade möjligheter att undkomma värmen. Deras hälsa är i hög grad beroende av att kommuner och andra huvudmän får ner inomhustemperaturerna. Med rätt åtgärder kan vi slippa en repris av 2018, då kommuner desperat fick söka efter fläktar bland allmänheten.

Att ställa in fler fläktar är varken långsiktigt hållbart eller det bästa vi kan göra för att skydda våra äldre. När det blir för varmt eller kallt använder vi i dag onödigt mycket energi för att skapa ett sunt inomhusklimat, trots att det finns bättre, billigare och mer miljövänliga sätt. Samhället behöver bättre planera för och balansera solens effekter för att kunna skapa hälsosamma och energieffektiva miljöer – både den här sommaren och framtida somrar.

Ofta föreslås lösningar som elektrisk luftkonditionering. Men det är dyrt och späder på klimatkrisen, eftersom det förbrukar mycket energi. Att i stället skydda en fastighet med solskydd – så kallad passiv kylning – är betydligt mer effektivt för att begränsa värmeinstrålningen från allra första början, i stället för att försöka kyla ned den varma luften när den väl nått in.

Här kommer fyra tips till både kommuner och anställda på äldreboenden i Kalmar län om hur de kan skydda våra äldre:

1. Stoppa värmen på utsidan av huset. Med ett utvändigt solskydd, såsom en markis, kan värmeinstrålningen minskas med 80–90 procent. Även en mellanglaspersienn eller ett invändigt solskydd gör stor skillnad. Men undvik mörka invändiga gardiner, de absorberar värmen och ger sen ifrån sig den i rummet.

2. Använd dina solskydd. Det är lätt att glömma att dra ner markisen, inte minst när man lämnar ett rum som inte är solbelyst för tillfället, men som blir det efter ett tag. Då kan det vara för sent. Allra bäst är automatiska solskydd, som aktiveras när de känner av solen.

3. Håll fönster och dörrar stängda. När det fläktar lite känner vi oss svalare. Därför är det många som öppnar fönstren när det är varmt ute. Men om det är varmare ute än inne hjälper inte vädring – då får man in den varmare luften, som våra välisolerade hus har svårt att bli av med.

4. Nattvädra. Ett bra sätt att hantera en värmebölja är att bara vädra på natten när det är svalt. Måste du vädra på dagen ska du aldrig öppna fönstren på solsidan.

Klimatkrisen, med fler värmeböljor, innebär en hälsofara för många, i synnerhet våra äldre boende i Kalmar län. För att säkerställa ett jämlikt omhändertagande och en hälsosam inomhustemperatur även för våra sköraste äldre vill vi uppmana Kalmar läns kommuner och huvudmän att skyndsamt se över klimatanpassningen av äldre- och korttidsboenden genom att installera effektiv solavskärmning där den saknas.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa