Det visar en analys som vi på Visma Spcs har gjort på siffror från Bolagsverket. Landet som helhet fick 100 000 fler nya företag samtidigt som antalet nya aktiebolag dubblerades.
En viktig anledning var att kravet på aktiekapital för att få starta aktiebolag halverades 2010, från 100 000 till 50 000 kronor. Nu sänks kravet på aktiekapital igen: Från och med i år räcker det med 25 000 kronor för den som vill starta sitt aktiebolag och förverkliga företagardrömmen.
Ännu fler nya aktiebolag är därför att vänta – en mycket välkommen utveckling. De som väljer den bolagsformen tar ofta företagandet på större allvar från början. Nu gäller det att ta vara på möjligheten, så att Kalmar län ska få fler välmående och livskraftiga företag som säkrar både sysselsättning och välfärd.
I mitt arbete som företagarexpert träffar jag många företagare, både nybörjare och sådana som levt ett långt småföretagsliv. Här är mina viktigaste tips till riksdagsledamöterna från Kalmar län på hur de kan bidra till ett bättre företagsklimat:
Stärk möjligheterna till finansiering. Många småföretagare är beroende av lån från sin omgivning. Bättre möjligheter till extern finansiering skapar fler välmående företag och gör att fler innovativa idéer kan bli verklighet. Se till att de statliga finansieringsalternativ som finns verkligen möter de små företagens behov.
Underlätta rekrytering. Tre av tio småföretagare vill anställa, men svårigheter att hitta rätt kompetens står i vägen. Gör det billigare att anställa, skapa dialog med näringslivet om deras behov och planera utbildningar efter det. På så sätt kan fler småföretag växa.
Digitalisera mer. Digitala arbetsverktyg har revolutionerat småföretagarens vardag. Samtidigt ligger de svenska småföretagen efter inom digitalisering, både jämfört med stora bolag i Sverige och andra småföretag i Europa. Tillväxtverket och andra relevanta myndigheter bör få i uppdrag att jobba ännu mer med att underlätta för små företag att få nytta av digitaliseringen.
Utbilda för både arbetslivet och småföretagslivet. Gör det obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda gymnasieelever möjlighet att driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, UF. Elever som kommer i kontakt med UF och får prova på att driva företag i skolan startar i större utsträckning företag även senare i livet.
Det är mycket bra att Sverige nu lär få ännu fler nya aktiebolag. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag – den utvecklingen kan riksdagsledamöterna från Kalmar län vara med och stötta genom att ge dem som vill starta, driva och utveckla företag bästa möjliga förutsättningar.
Så kan nya företag skapa fler jobb i länet
I Kalmar län startades 11 procent fler företag under det nyss avslutade 2010-talet än under decenniet före.
Boo Gunnarsson, företagarexpert Visma Spcs.
Foto: Martina Wärenfeldt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.