De senaste åren har vi sett hur klimatförändringarna har lett till olika sorters extremväder runt om i världen. I Sverige kommer uppvärmningen att leda till fler stormar, mer regn och mer torka. Det betyder att vi skogsägare måste rusta skogarna att stå emot klimatförändringarna. Här behöver vi ta hänsyn till hur klimatet och den biologiska mångfalden påverkar varandra.
Klimatförändringar ger nämligen försämrade livsmiljöer för olika växter och djur, och de urholkade ekosystemen skapar i sin tur mer gynnsamma miljöer för skadedjur som kan ta död på andra arter. Samtidigt påverkar en minskad biologisk mångfald klimatet negativt. När skogens ekosystem skadas så minskar nämligen kolinbindningen i växter och mark.
Vi måste alltså försöka bruka skogen på ett sätt som både skapar stor klimatnytta och främjar den biologiska mångfalden. Och det är lättare sagt än gjort, för det finns målkonflikter mellan de två värdena.
Å ena sidan kräver klimatet att vi bedriver ett aktivt skogsbruk, eftersom växande träd binder in mer koldioxid än fullvuxna träd och eftersom förnybar skogsråvara kan ersätta fossila alternativ. Å andra sidan kan skogsbruk påverka den biologiska mångfalden negativt, då vissa arter inte trivs så bra i den mer intensivt brukade skogen.
Lösningen är att vidareutveckla metoder för att öka naturvärdena i skogen. Insatser för biologisk mångfald bör planeras inom ett större geografiskt område och syfta till öka tillgången på just de livsmiljöer det är brist på. Exempel på insatser är att genomföra kontrollerade bränder för att skapa bränd död ved eller att återskapa våtmarker.
Därutöver behöver skogsägare klimatanpassa skogarna. Klimatzonerna flyttar 5–10 kilometer norrut varje år, vilket innebär att den skog som planteras i dag ska klara ett helt annat klimat om 50 år.
Vid plantering bör rätt trädslag placeras på rätt plats utifrån de ökade riskerna för stormfällning, torka, översvämning och trädslagsspecifika skadegörare. Det ger en större trädslagsvariation och mer motståndskraftiga skogar.
Vid skörd bör miljöhänsyn lämnas. Särskilt viktigt är att lämna kantzoner intill vattendrag i syfte att förhindra slamtransport vid kraftig nederbörd. Kortare perioder med tjälad mark medför också att både ny metodik och ny teknologi behöver utvecklas så att skogsägare ska kunna avverka och leverera virke till industrin under hela året utan att orsaka markskador.
Genom att bedriva ett hållbart skogsbruk och klimatanpassa sina skogar kan skogsägare i Kalmar län säkerställa skogens framtida värde och samtidigt bidra till både klimatet och den biologiska mångfalden.
Jonas Eriksson, Skogsbrukschef på Holmen Skog