Så många möjligheter – varför blir det inte bättre?

Kulturarvet med kopplingen till Astrid Lindgren, mat i världsklass som lyfts fram av besöksnäringen, men ändå vill det sig inte riktigt för Vimmerby, menar debattören.
Kulturarvet med kopplingen till Astrid Lindgren, mat i världsklass som lyfts fram av besöksnäringen, men ändå vill det sig inte riktigt för Vimmerby, menar debattören.

Vimmerby kommun är verkligen en fantastisk plats. Den lilla staden, vacker landsbygd, engagerade människor, och en stark arbetsmarknad. Ändå går det inte riktigt bra i Vimmerby.

Debatt 7 september 2022 18:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få ihop verksamheten med äldreomsorg, skola och annan samhällsservice är tufft för landsbygdskommunerna idag. I Vimmerby har vi ändå bättre förutsättningar än på många andra håll, så varför har vi det inte bättre? Högst skatt i hela länet, låga löner och skyhöga sjuktal hos kommunens medarbetare, och gång på gång bråk och turbulens i stadshuset.

Jag är övertygad om att vi kan bättre än så här. De problem som finns i Vimmerby är ingen slump, utan beror såklart på tidigare politiska beslut. En förändring måste börja med politiker som går före, ger en vision av vart vi ska och inte släpper kontrollen över kommunen. 

  • Vänsterpartiet vill att Vimmerby ska vara en kommun där alla får plats, oavsett våra olikheter, styrkor och svagheter. Tyvärr har jag under lång tid hört historia efter historia om kommunen där människor som varit ”besvärliga” på olika sätt inte fått stöttning, utan istället känt sig bortskjutna.
  • De ledande politikerna i Vimmerby måste bli mer synliga ute hos lärare, undersköterskor, lokalvårdare och alla andra i kommunens verksamheter. Se med egna ögon och prata direkt med personalen om hur läget är. Hur ska vi annars kunna veta? 
  •  Det behövs rejäla satsningar på personal och arbetsmiljö. Absolut i pengar, men viktigast av allt är en kultur där alla känner sig sedd och litar på att vi alla drar åt samma håll. Vårt gemensamma mål är en fungerade kommun med bra omsorg om våra äldre och trygg uppväxt för våra barn. 

Vi behöver också en ny positiv bild av vår kommun. En sak vi redan har i Vimmerby är mat och vatten av världsklass. Vi har hela kedjan, från lantbruket som producerar maten, till restauranger och besöksnäring som lyfter fram den. Vi har både stora och mindre livsmedelsföretag, och vi har kulturarvet och kopplingen till jordbrukssamhället genom Astrid Lindgrens historier. Det här borde bli profilfrågor för kommunen.

Låt oss tillsammans kommande fyra år göra Vimmerby till en plats att vara stolt över!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa