Så ser SD på tre tillagningskök i Kinda kommun

Sverigedemokraterna vill gärna förtydliga vår ståndpunkt gällande tillagningsköken, vilket verkade falla bort i tuppfäktningen i fullmäktige innan sommarledigheten. Här skrev (S) i sin motion att fullmäktige ska ta ägarskap över frågan, vilket vi inte ser någon anledning till eftersom frågan kommer till kommunstyrelsen, som sedan remitterar den till samhällsbyggnadsnämnden för utredning.

"Vi ställer oss helt bakom att ett nytt beslut tas att tillagningskök ska finnas i Kisa, Horn och Rimforsa. Det har med säkerhets- och beredskapsaspekter att göra, men också om att lyssna in vad invånarna vill", skriver debattören.

"Vi ställer oss helt bakom att ett nytt beslut tas att tillagningskök ska finnas i Kisa, Horn och Rimforsa. Det har med säkerhets- och beredskapsaspekter att göra, men också om att lyssna in vad invånarna vill", skriver debattören.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2022-08-30 18:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ska också komma ihåg att det här sparbetinget på köket i Horn togs när vi inom alla nämnder hade hårda sparbeting. Kinda kommun är inte i den sitsen nu. Trots det måste vi tänka framåt, demografin står inför stora förändringar och kommer att kräva strukturerat arbete.

Men nu har vi kunnat se i vårt närområde hur snabbt allt kan förändras i de grundvillkor vi ser som självklara när det gäller mat och energi. Här ställer vi oss helt bakom att ett nytt beslut tas att tillagningskök ska finnas i Kisa, Horn och Rimforsa. Det har med säkerhets- och beredskapsaspekter att göra, men också om att lyssna in vad invånarna vill. Vi behöver få en framtidstro hos alla våra medborgare.

Det är viktigt också ur aspekten bygdens fortlevnad och utveckling. Minskade behov av transporter av maten och minskad varmhållning är dessutom viktigt ur miljösynpunkt, men också för rättens smaklighet och näringsvärde. Vi ser det som ett värde i sig, att ge de boende möjlighet att få äta varm, smakrik och nylagad mat. Vi måste naturligtvis ha med en ekonomisk analys också så vi vet vad våra beslut kostar. Sedan är det vi politiker som prioriterar. 

Sverigedemokraterna ansåg också att motionens att-satser var lite väl kategoriska. ”Tillagningsköket i Horn ska senast till 2022 återöppnas”, ”Tillagningskök i Rimforsa ska vara planerat och budgeterat i samband med bygget av den nya skolan ska påbörjas."

 Vi anser nog att det här är något som ska överlämnas till SBN som har kompetensen, sedan kan politiker i nämnden och i kommunstyrelsen ha synpunkter om vi vill ha ändringar.

Sverigedemokraterna Kinda ställer sig alltså bakom att-satsen ”Nytt beslut tas att tillagningskök ska finnas i Kisa, Horn och Rimforsa”.  

Det var ett relevant beslut att lägga ner köket där och då. En ändring av beslutet är relevant här och nu. Mycket kan förändras på en mandatperiod både inom och utom kommunen som gör ett beslut viktigt att se över igen.