I sjukvården, där vi möter människor i alla olika stadier i livet, är det extra viktigt att alla får samma möjlighet att känna sig sedda, trygga och välkomna. Tyvärr har hbtq-personer sämre hälsa än befolkningen i stort. En orsak till detta är att hbtq-personer många gånger har dåliga erfarenheter av ett heteronormativt bemötande, vilket resulterar i att de söker vård mer sällan.
Region Kalmar län genomför löpande en hbtq-diplomering av verksamheterna i sjukvården. I hbtq-diplomeringen ingår kunskap om begrepp, normer och dess konsekvenser, och kunskap inom hbtq-frågor är en viktig del i arbetet med en jämställd och jämlik hälso- och sjukvård. Det är viktigt att vi nu håller i arbetet med att höja kompetensen inom detta område, och antalet verksamheter som är hbtq-diplomerade ska öka inom organisationen.
Sjukvården ska vara jämställd och jämlik, och okunskap kan leda till ett dåligt bemötande eller felbeslut. Därför ska hbtq-diplomeringen fortsätta, vilket vi i Länsunionen (S, C och L) också tydliggör i regionplanen för 2021-2023. Våra verksamheter ska präglas av kunskap, tolerans och öppenhet.