Så ska medarbetarna få jämlika löner

Medarbetarna är den viktigaste tillgången som sjukvården och Region Kalmar län har. De kommande åren behöver regionen rekrytera fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Länsunionen priorieterar 20 miljoner kronor extra under 2020 för en satsning på jämlika löner.

Länsunionen priorieterar 20 miljoner kronor extra under 2020 för en satsning på jämlika löner.

Foto: Arkiv

Debatt2020-02-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men regionen behöver också se till att de som redan arbetar i sjukvården får bra möjligheter till karriärvägar, en god löneutveckling och kompetensutveckling. Länsunionen har därför beslutat att prioritera 20 miljoner kronor extra under 2020 och framåt för att skapa mer rättvisa och jämlika löner.

Det här glädjande beskedet kan vi ge därför att Januaripartierna (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet) har beslutat att öka det generella statsbidraget till landets regioner med 1,5 miljarder kronor. För Region Kalmar län innebär det cirka 35 miljoner kronor extra årligen. Resurserna behövs mot bakgrund av konjunkturavmattningen och att andelen barn och äldre ökar. Länsunionen prioritera resurserna till att utveckla den nära vården och för att stärka regionens kompetensförsörjning.

Med de nu avsatta pengarna kommer vi att kunna ta några viktiga steg framåt. Satsningen på jämlika löner planeras att ske redan under innevarande år. Vårt förslag är att 20 miljoner kronor ska satsas på jämlika löner i regionen. Detta ska ske genom att medlen skjuts in i den så kallade lönekartläggningen och handlingsplanen för jämlika löner. För oss är det viktigt att regionen värderar medarbetarnas kompetens. Det ska vara möjligt att göra lönekarriär och vi vill fortsätta utvecklingen med en ökad lönespridning. 

Därutöver har Länsunionen sedan tidigare tagit beslut om att lägga 10 miljoner kronor ytterligare för att förbättra arbetsvillkoren där regionen har svårast att rekrytera. Pengarna kommer att riktas till bland annat till de som arbetar i dygnet runt verksamheter.