Så vill vi göra Vimmerby vackrare

Hammarskjölds plats. Rusta upp Karlbergstomten. Bebygg kvarteret Kiosken småskaligt. Anta en träbyggnadsstrategi. Döp den namnlösa platsen till Astrid Lindgrens Torg. Föreningen Bevara Vimmerby presenterar en önskelista så här lagom till jul.

Enligt Mikael Sandström, Bevara Vimmerby, finns det en hel del förbättringspotential i Vimmerby. På bilderna överst kan man jämföra hur det såg ut utanför Domus på 1970-talet. Nu beskriver han Rustaplanen som "asfaltsöken". Längst ner till vänster Karlbergstomten med "trasig asfalt och potthål". Platsen framför Rådhuset skulle döpas om till Astrid Lindgrens torg, menar föreningen.

Enligt Mikael Sandström, Bevara Vimmerby, finns det en hel del förbättringspotential i Vimmerby. På bilderna överst kan man jämföra hur det såg ut utanför Domus på 1970-talet. Nu beskriver han Rustaplanen som "asfaltsöken". Längst ner till vänster Karlbergstomten med "trasig asfalt och potthål". Platsen framför Rådhuset skulle döpas om till Astrid Lindgrens torg, menar föreningen.

Foto: Privat/Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2023-12-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en hel del lågt hängande frukter för kommunen om det finns intresse att göra Vimmerby betydligt vackrare än idag. Mycket av det som Bevara Vimmerby driver har varit följetonger, som i våra ögon obegripligt nog inte redan åtgärdats. Vår förening har många punkter på sin lista, här ska bara tas upp fem.

• Hammarskjölds plats: Förvandla asfalten framför Rusta-huset till en liten park. Planen framför huset har successivt förfallit och är idag en plats att skyndsamt passera, för att slippa se eländet. Det räcker att jämföra ett vykort från när Domus öppnade 1972 med dagens asfaltsöken. Vad vi har förstått från kommunen har det i flera år planerats för en upprustning. Ingenting har hänt, bortsett från att lägga ytterligare asfalt längs slänten till Norrtullsgatan, numera i folkmun döpt till "Benbrottsbacken". 

undefined
Rosenbuskar och planteringar utanför Domus på 1970-talet.

Namnet vi föreslår är Hammarskjölds plats (eller torg) för att hedra och påminna om släkten Hammarskjölds betydelse för Vimmerby och landsbygden omkring. Släkten Hammarskjöld har verkat i våra trakter sedan 1610 då Tuna gård tillföll den nyadlade Peder Michelsson av Karl XI och där ättens huvudman bor sedan dess. Vi kan också nämna Hugo Hammarskjöld, ecklesiastikminister 1906-1909 och arkitekt som ritat många byggnader i Vimmerby, bland andra Stadshotellet och Fredensborgs Herrgård, Hjalmar Hammarskjöld som bland annat var statsminister 1914–1917. Hans son Dag behöver ingen närmare presentation.

undefined
Här skulle asfalt kunna bli park, tycker föreningen och föreslår samtidigt att namnet på platsen ska uppmärksamma släkten Hammarskjöld.

Fortfarande finns inget i Vimmerby stad som påminner oss om släkten Hammarskjölds betydelse. Så vad vore väl lämpligare än att uppkalla en central plats efter släkten? Men det kräver också att kommunen tar sitt ansvar och gör den till en stolthet för staden. En idé kan vara att Vimarhem tillskjuter pengar från den så kallade en-procentsregeln, där nybyggnationer ska avsätta en procent av byggkostnaderna till konstnärlig utsmyckning. Uppgifter säger att Uvenbygget gick på 80 miljoner kronor, vilket i så fall blir 800 000 kronor. Det borde också bli en fjäder i hatten för Vimarhem att vara med och försköna Vimmerby och området kring Uven.

• Karlbergstomten: Den så kallade Karlbergstomten kommer dessvärre inte att bebyggas på många år. Under tiden kan inte tomten med sin trasiga asfalt och potthål fortsätta att ge Vimmerby ett förslummat intryck, framförallt för våra besökare varav många färdas längs Stångågatan. Med relativt enkla medel kan planen bli betydligt snyggare och med grönytor tillsammans med parkeringsplatser bli en bra inkörsport till stadens centrala delar. Att det överhuvudtaget går att parkera där idag vet få om. För att försöka tyda skyltarna krävs en tolkning av parkeringsbestämmelserna som bara en nitisk parkeringsvakt kan förstå, om ens det. Här kan också ställplatser iordningställas för de husbilar som vi gärna ser besöker staden.

undefined
Karlbergstomten. "Med relativt enkla medel kan planen bli betydligt snyggare och med grönytor tillsammans med parkeringsplatser bli en bra inkörsport till stadens centrala delar. Att det överhuvudtaget går att parkera där idag vet få om."

• Bebygg kvarteret Kiosken småskaligt: Att planerna för bebyggelse för kvarteret Kiosken var feltänkt från början försökte Bevara Vimmerby påtala från start. Ett högt hus med utsikt över Sparbankshusets baksida torde ingen vara trakterad av. Alternativutsikten är heller inte särskilt lockande med varuinfarten till Rusta eller parkeringsplatsen med vyn över Sibylla. Tristutsikten kan väl endast slås av att titta in i det planerade trygghetsboendet med 32 lägenheter i sex våningar, som det är ytterst tveksamt om någon vill bo i. Målgruppen vill ha markboende. En av grundpelarna i gestaltningsprogrammet ”Vackra Vimmerby” som kommunen antog 2015 för området Kiosken lyder:

"För att skapa en tydligare entré till stadskärnan och förstärka Rönnbärsgatans karaktär av att vara en del av stadskärnan, bör delar av parkeringsytan förtätas med småskalig trähusarkitektur i form av bostäder.”

Idag är ju alla byggplaner lagda på is. Kommunen har längs vägen tagit en del dåliga beslut. Försök att backa och göra om processen till det som var tänkt från början.

undefined
"Kommunerna runt Vimmerby har alla antagit en trähusstrategi sedan länge, endast Vimmerby och Hultsfred är kvar, vilket är märkligt", skriver Mikael Sandström. På bilden trähusstaden Eksjö.

• Anta en träbyggnadsstrategi: Vimmerby ligger i trähusbyggnadsbältet med en stor skogsindustri och ett flertal industrier som är beroende av att hus byggs med trä. Bortsett från att kommunen med ett sådant beslut stödjer att fler arbeten kommer till stånd, eller i vart fall inte försvinner, är trä ett miljövänligare alternativ. Kommunerna runt Vimmerby har alla antagit en trähusstrategi sedan länge, endast Vimmerby och Hultsfred är kvar, vilket är märkligt. Som ett kuriosum blev Stockholm utsedd till årets trästad 2023. Det räcker med att besöka Stockholm så slås man av att så gott som all nybyggnation är träbebyggelse.

undefined
Platsen framför Rådhuset borde heta Astrid Lindgrens torg, tycker Bevara Vimmerby.

• Astrid Lindgrens torg: I många år har vi föreslagit att platsen framför Rådhuset ska döpas till Astrid Lindgrens Torg. Många tror att det heter Rådhustorget eller Rådhusplatsen, men faktum är att hela det öppna området från Stadshotellet till Rådhuset bara heter Stora Torget. Att sedan statyn av Astrid står där gör namnet än mer relevant. Ett förslag som dessutom är ytterst begränsat ur kostnadssynpunkt.

"Vad vi har förstått från kommunen har det i flera år planerats för en upprustning. Ingenting har hänt, bortsett från att lägga ytterligare asfalt längs slänten till Norrtullsgatan, numera i folkmun döpt till 'Benbrottsbacken'".
"Vad vi har förstått från kommunen har det i flera år planerats för en upprustning. Ingenting har hänt, bortsett från att lägga ytterligare asfalt längs slänten till Norrtullsgatan, numera i folkmun döpt till 'Benbrottsbacken'".