Sagan om KD:s varg och vetenskap

Slutreplik på Gudrun Brunegårds slutreplik "Vargpolitik baserad på vetenskap" den 17 september.

Svenska politiker måste inse att vargen är en hotad art och därmed respektera dess speciella skyddsbehov, skriver debattören.

Svenska politiker måste inse att vargen är en hotad art och därmed respektera dess speciella skyddsbehov, skriver debattören.

Foto: Paul Kleiven

Debatt2020-09-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt mig citera Greta Thunberg: ”Lyssna inte på mig, lyssna på forskarna”. 

Faktum är att Naturvårdsverkets bedömning av gynnsam bevarandestatus om minst 300 vargar i landet baseras på flera vetenskapliga studier och att den granskats av vetenskapligt meriterade sakkunniga. 

Enligt samma vetenskapliga bedömning behövs 1 700 vargar i Skandinavien om inte en regelbunden invandring för att bidra med nya gener sker från Finland och Ryssland. Någon sådan regelbunden invandring har inte skett. Senast i januari i år sköts en invandrad finsk-rysk varg i Norrbottens län under skyddsjakt. 

Det är svårt att argumentera med en motståndare som inte bemöter argument på ett ärligt sätt. Kristdemokraternas (KD:s) grundargument för ett minskat vargbestånd baseras på en rapport från projektet Skandulf. Huvudförfattaren är Guillaume Chapron, Sveriges mest citerade forskare när det handlar om varg. Han har i världens mest välkrediterade tidskrift Nature varnat för hur politiker misstolkar vargforskningens rapporter, citat ”The misuse of wolf research by Swedish politicians should be a warning to all biodiversity scientists”, eller med andra ord ”svenska politiker har valt att misstolka resultat från vargforskningen, vilket bör vara en varning till alla forskare inom biologisk mångfald”. Baserat på denna enda i sammanhanget enligt huvudförfattaren själv oanvändbara rapport hävdar KD ändå att beståndet av varg kraftigt bör minskas. Det finns synnerliga skäl att misstänka att KD har en annan agenda i vargfrågan än att lyssna på forskarnas bedömning.

Dessutom är det fakta att vargen är rödlistad 2020 som starkt hotad (EN) och att varg finns med i EU:s Art- och habitatdirektiv. Vargen är därför inte enbart en nationell angelägenhet. Svenska politiker, även KD, måste inse att vargen är en hotad art och därmed respektera dess speciella skyddsbehov. 

Vargen har funnits i Sverige under 14 000 år. Om vi bara skulle tillåta vargen att existera i sin egen rätt här i landet så skulle politiker kunna hjälpa till att underlätta för en samexistens istället för den utrotningskampanj som KD förespråkar, dock utan att våga säga rent ut vad det handlar om. Om samhället kunde ge generösa bidrag för rovdjursavvisande stängsel inom vargrevir skulle vi kunna låta vargarna fokusera på det som de är bäst på – att jaga dovhjort, rådjur, kronhjort, älg och vildsvin.