Samfundet måste agera mot våldet

Sjukhus är måltavlor och hjälparbetare drivs på flykt i nordvästra Syrien. Sverige och världssamfundet måste verka för en hållbar vapenvila.

Staden Ariha har den senaste tiden varit hårt drabbad av kriget i Syrien. Nu varnar organisationen Islamic Relief för att även hjälparbetare och sjukhus är måltavlor i kriget.

Staden Ariha har den senaste tiden varit hårt drabbad av kriget i Syrien. Nu varnar organisationen Islamic Relief för att även hjälparbetare och sjukhus är måltavlor i kriget.

Foto: Ghaith Alsayed

Debatt2020-03-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För två veckor sedan föll bomberna över staden Ariha i nordvästra Syrien. Ett sjukhus som stöttades av Islamic Relief träffades, och tio personer dog. Däribland fyra barn, och läkaren och sjukhuschefen Zakwan Tamaa.

Detta är inte den enda attacken på sjukhus i nordvästra Syrien den senaste tiden. Sedan början av december har 15 sjukhus som stöttas av Islamic Relief träffats.

De senaste veckorna har människor i nordvästra Syrien ställts inför en av de värsta kriserna sedan kriget bröt ut för snart nio år sedan. Enligt FN har 700 000 människor tvingats på flykt på bara 10 veckor – den största flyktingvågen sedan kriget inleddes.

Människor samlar ihop vad de kan få med sig och flyr för sina liv på överfulla vägar mot överfulla flyktingläger. Många byar och städer har tömts helt. 

Den humanitära situationen är katastrofal. Det råder brist på mat, vatten, elektricitet. Temperaturen ligger precis som här hemma i Sverige runt nollan. 

Behovet av hjälp är därför enormt.

Islamic Relief är en av de största internationella biståndsorganisationerna som fortfarande finns på plats i nordvästra Syrien. Detta trots att 90 procent av vår personal själva har tvingats fly sina hem, många upp till fem gånger under de nio åren av krig. 

De bor i sönderbombade byggnader och klämmer ihop sig med släktingar eller i utkanten av flyktingläger. De som har råd betalar skyhöga summor för ett litet rum på landsbygden långt ifrån jobbet – där pendlingen kan vara dödlig.

Men på dagen kommer de till jobbet, utmattade och ibland hemlösa. De kommer för att dela ut mat, tält och förnödenheter till landsmän på flykt. Många väljer att stanna i landet för att bistå sina medmänniskor – ett val som kan kosta dem livet. Tack vare dessa människor kan vi fortsätta leverera livsviktig hjälp till utsatta och desperata människor.

När Syrienkrigets nioårsdag närmar sig bor det tre miljoner människor i Idlib, varav hälften barn. Människor är trötta, rädda och desperata efter att ha flytt en, två eller tre gånger. Nu krävs följande:

Attacker på civil infrastruktur såsom sjukvårdsinrättningar, skolor och platser för matutdelning måste upphöra. 

Sveriges regering och världssamfundet måste fördöma våldet och uppmana till hållbar vapenvila. 

Det behövs en omedelbar kraftsamling genom FN:s säkerhetsråd för en fredlig lösning på konflikten.

Syriens befolkning har lidit länge nog. 

Mohammed Mohsen, insamlings- och kommunikationschef, Islamic Relief Sverige