Det finns många orsaker till att man blir sugen på att ha en kolonilott, det kan vara en önskan om att komma närmare naturen, man kanske vill ha en mer aktiv fritid eller kanske är det visionen om egenodlade grönsaker som lockar och att kunna välja grönsaker att odla som man inte kan köpa och veta att de är egenodlade.
Ja, idéerna är många varför man vill ha en kolonilott. Idén till detta förslag som vi lämnat till kommunfullmäktige är att en bekant flyttade från sitt hus till en lägenhet. Hans stora passion var trädgårdsarbete och att egenhändigt odla diverse grönsaker. När personen väl installerat sig i sin nya lägenhet så är det just odlingen och trädgårdsarbete han saknar allra mest, att vara ute i trädgårdslandet, få tips och inspiration från grannar och att egenhändigt kunna odla sin egen ekologiska mat.
Det här är ju också ett jättebra sätt att få barn och barnbarn intresserade och medvetna på vad man stoppar i sig, att få vara med från början, att se hur det lilla fröet stoppas ner i jorden och följa det till färdig planta. Närmare än så här kan man knappast komma vad gäller ekologiska grönsaker.
När man går där och påtar i jorden på sin kolonilott får man även något viktigt på köpet, nämligen den sociala biten, det blir något av en mötesplats. Dessutom förenar man nöje med nytta då kommunen får en del av intäkterna på kolonilotterna. Insikten om att det är bäst att odla själv om man vill ha klimatsmart mat utan bekämpningsmedel ökar markant, det kan dessutom vara en perfekt ingång för yngre människor eftersom man där hamnar tätt inpå odlingskunniga grannar.
Det finns inga nackdelar med en egen odlingslott som jag ser det, bara fördelar.