Nu börjar SCV-majoritetens kulturturné

"Det kreativa skapandet och yttrandefriheten Àr en grundbult i demokratin och i att utvecklas som mÀnniska. DÀrför ska vi i politiken inte avgöra vad som Àr rÀtt eller fel kultur, vilken tavla som ska köpas in och vad förestÀllningar ska handla om. Vi ska ha en armlÀngds avstÄnd", skriver debattörerna, som förklarar vitsen med en kulturturné i lÀnet.

Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska SCV-majoriteten ge sig ut pÄ kulturturné. "Tanken med turnén Àr att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela lÀnet. I Kalmar lÀn ska vi skapa förutsÀttningar för det kreativa skapandet att vÀxa och leva", förklarar debattörerna.

Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska SCV-majoriteten ge sig ut pÄ kulturturné. "Tanken med turnén Àr att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela lÀnet. I Kalmar lÀn ska vi skapa förutsÀttningar för det kreativa skapandet att vÀxa och leva", förklarar debattörerna.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Debatt2023-01-23 05:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I Kalmar lĂ€n ska kulturutövare inte begrĂ€nsas. TvĂ€rtom vill vi i SCV- majoriteten stĂ€rka kulturen i hela vĂ„rt lĂ€n. Inför framtagandet av en ny regional kulturplan ska dĂ€rför en kulturturnĂ© Ă€ga rum. Tanken med turnĂ©n Ă€r att föra en öppen dialog om hur vi utvecklar kulturen i hela lĂ€net. I Kalmar lĂ€n ska vi skapa förutsĂ€ttningar för det kreativa skapandet att vĂ€xa och leva. Oavsett vem du Ă€r eller var du bor i vĂ„rt lĂ€n ska goda förutsĂ€ttningar för kreativt skapande finnas. Ett stĂ€rkt kulturliv och ett tydligt försvar av det kreativa skapandet Ă€r en prioritet för SCV-majoriteten i Region Kalmar lĂ€n. 

Vi socialdemokrater, centerpartister och vĂ€nsterpartister kommer alltid stĂ„ upp för en fri kultur dĂ€r pekpinnarna lĂ€mnas hemma. Det kreativa skapandet och yttrandefriheten Ă€r en grundbult i demokratin och i att utvecklas som mĂ€nniska. DĂ€rför ska vi i politiken inte avgöra vad som Ă€r rĂ€tt eller fel kultur, vilken tavla som ska köpas in och vad förestĂ€llningar ska handla om. Vi ska ha en armlĂ€ngds avstĂ„nd. Vi har fenomenala kulturskapare i lĂ€net och de Ă€r bĂ€st pĂ„ att avgöra vad som ska skapas eller köpas in och inte. Vi vill dĂ€remot vara med och skapa förutsĂ€ttningar för kulturutövare i lĂ€net. Vi vill agera möjliggörare. 

Kommunerna och föreningslivet Ă€r avgörande för den lokala och regionala kulturen. Vi vill samskapa möjligheter för att barn och unga ska kunna hitta sin kreativitet i nĂ„got som passar just dem. Det finns mĂ„nga olika sĂ€tt att gemensamt bana vĂ€g för vĂ„ra unga. Det kan handla om praktiska saker sĂ„som ekonomi eller lokaler men Ă€ven förmedling av kontakter till andra instanser som studieförbund, föreningar eller andra organisationer. 

Den nya regionala kulturplanen ska hjÀlpa kommuner och kulturliv att dra Ät samma hÄll, sÄ att kommuner, nÀringar, föreningsliv och regionen har gemensamma mÄl i hela lÀnet. Vi vill helt enkelt skapa de bÀsta möjliga förutsÀttningar för kreativt skapande. Det arbetet börjar nu och det börjar brett genom kulturturnén; för ett starkare kulturliv i hela Region Kalmar lÀn.