SD: Därför säger vi nej till RTÖG i Kinda

I samhällsbyggnadsnämnden i januari ville Samverkan i Kinda besluta om medlemskap i Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG. Nu blev det återremiss, vilket var välbehövligt då vi sverigedemokrater vill ha fullt klart för oss vad vi beslutar om.

Ett samgående med RTÖG är ingen bra idé, menar debattörerna, som bland annat är kritiska till att personal vid olycka och brand skulle utgå från Linköping istället för Kisa.

Ett samgående med RTÖG är ingen bra idé, menar debattörerna, som bland annat är kritiska till att personal vid olycka och brand skulle utgå från Linköping istället för Kisa.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-03-24 20:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spåren i Kinda kommun förskräcker när vi tittar på Itsam-affären, en rejäl surdeg i en gammal hederlig långbänk. Det här är ett stort och viktigt beslut för kommunen, ett beslut som kräver att vi har tillgång till alla fakta och svar på alla våra frågor. Vilket gör att man behöver inhämta kunskap från flera olika källor. Nu vet vi också att oppositionen efter återremissen beslutade att tacka nej till RTÖG. Återstår att kommunfullmäktige säger sitt. Här har då Sverigedemokraterna en alldeles utmärkt vågmästarsits.

Det är menat att vara en avsiktsförklaring mellan Kinda kommun och RTÖG och avsikten är att träda in som medlemmar i RTÖG 2024. Idag har man fem medlemskommuner: Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg och förbundet vill växa. Några kommuner är inte intresserade av att vara med, som Finspång, Boxholm, Mjölby och Motala. De stora kommunerna har två röster var och småkommunerna en röst var. Kommunerna som inte går med anger att man avhänder sig styret av Räddningstjänsten då det politiska inflytandet minskar.  

Nu arbetar två brandmän på heltid och ett antal deltidsbrandmän, som rycker ut vid larm. Ingen kommer ha placeringsort i Kinda vid ett samgående, men vissa dagar kan man ha arbetsuppgifter på stationen. Vid brand och olycksfall kommer man från Linköping, vilket kommer att ta mellan 30–40 minuter.

På plussidan anges att vi sparar pengar, men vi har inte sett dessa beräkningar. Vad vi i SD hade velat se är hur kostnaden i egen regi står sig mot i RTÖG:s regi. Vi får också tillgång till det som förväntas bli lagkrav med RTÖG. Å andra sidan har vi det redan nu genom avtal med olika räddningstjänster, till exempel RTÖG, och också avtal gällande tillsynsverksamhet. Dessutom finns avtal om hur räddningstjänster både inom och utom länet ska bistå varandra vid större händelser. Vid medlemskap avslutas dessa och sköts av RTÖG. Vi står också starkare rustade inför framtiden med RTÖG bakom oss, anses det. Å andra sidan slår vi sönder en erkänt välfungerande verksamhet för något vi inte vet hur det kommer att fungera. 

Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden anser att det finns mycket för kommunen att vinna på samverkan, men han vill inte svara på frågan vilka fördelar han ser eftersom det är ett pågående ärende. 

Lokal- och personkännedom är viktig, men om man alltid kommer att utgå från Linköping kommer det inte att vara relevant längre. Ett beslut som det här kräver att alla politiskt aktiva går på djupet och får svar på de frågor och funderingar man har, innan ett slutligt ställningstagande. Det har oppositionspartiet Sverigedemokraterna gjort och vi kommer inte att förorda RTÖG.