SD: Kalmar län behöver inte mer vindkraft

Det är inte nog med att de många vindkraftverk, som idag slås upp som svampar ur jorden, förstör natur och boendemiljö för många människor. De är dessutom fullständigt onödiga.


"Både i Vimmerby och Hultsfreds kommuner har fullmäktige nu tagit beslut om att tillfälligt stoppa ytterligare utbyggnad av vindkraft. Detta betyder dock tyvärr inget för framtiden", befarar SD-debattörerna.

"Både i Vimmerby och Hultsfreds kommuner har fullmäktige nu tagit beslut om att tillfälligt stoppa ytterligare utbyggnad av vindkraft. Detta betyder dock tyvärr inget för framtiden", befarar SD-debattörerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2022-02-19 18:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vi sverigedemokrater gång på gång påpekat, så har Sverige, tack vare tidigare utbyggnad av vattenkraft och kärnkraft, redan så gott som helt fossilfri elproduktion. Trots det har regeringen raserat stabiliteten i vår energiförsörjning genom att straffbeskatta kärnkraften och lägga ned fungerande kärnkraftverk. En färsk rapport från Energiforsk visar att vi skulle haft nästan en halvering av dagens elpriser, om regeringen inte stängt ned Ringhals 1 och 2.

Vindkraftsutbyggnaden i Sverige de senaste decennierna har varit möjlig bara genom stora subventioner från skattebetalarna. Tillgången på el från vindkraft beror på om det blåser eller inte. Vad Sverige behöver är planerbar elförsörjning.

Nu tycker regeringen, ivrigt påhejade av det så kallade ”landsbygdspartiet” Centerpartiet, att människorna i glesbygden ska få ännu fler jättestora vindsnurror utplacerade lite varstans i sin hembygd. Ofta med fördärvade natur- och kulturvärden som följd. Människorna som bor och vistas i vindkraftverkens närhet riskerar att störas av buller, skuggeffekter och blinkande ljus. De roterande bladen skördar djurliv såsom rovfåglar och insekter. Fastigheterna i området förlorar i värde. Det finns heller ingen lag som ger kommunerna rätt att kräva garantier av bolagen att betala skrotningen av uttjänta verk. Därmed riskerar markägaren att tvingas stå för kostnaden för att montera ned verken, om bolaget till exempel gått i konkurs. 

Länsstyrelsen har nyligen uttalat sig positivt om en massiv utbyggnad av stora vindkraftsparker runtom i Hultsfreds kommun. Runt Målilla, Rosenfors, Ryningsnäs, Vena, Virserum och Järnforsen pekar länsstyrelsen ut nio områden med en sammanlagd yta av 88 kvadratkilometer. Det motsvarar nästan en tiondel av kommunens yta. I Vimmerby kommun knackar ett vindkraftsbolag på dörren för att få anlägga en vindkraftspark i trakten av Locknevi. 

När kommunstyrelsen i Hultsfred i september skulle ta ställning till den planerade vindkraftsparken i Tönshult, var det bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som röstade för att parken skulle stoppas. Sverigedemokraterna ställde också en interpellation till kommunalrådet om ersättning till de boende som drabbas av parken. Inför trycket av de många närboende som engagerade sig mot den planerade vindkraftsparken, vek sig till slut de andra partierna och vågade i kommunfullmäktige inte säga annat än nej till vindkraftsparken. 

Både i Vimmerby och Hultsfreds kommuner har fullmäktige nu tagit beslut om att tillfälligt stoppa ytterligare utbyggnad av vindkraft. Detta betyder dock tyvärr inget för framtiden: Både Socialdemokraterna och Centerpartiet är för en ökad utbyggnad av vindkraften på den svenska landsbygden. Det är valår och det tillfälliga stoppet handlar uppenbarligen mest om rädsla för att förlora röster. 

Sverigedemokraterna är det enda partiet som både nationellt och här i Kalmar län är tydligt och entydigt emot vindkraftsutbyggnaden. Vi lovar att verka för att inte fler vindkraftverk byggs i vårt län, varken i Hultsfreds eller Vimmerby kommun eller någon annanstans. Kalmar län behöver inte mer vindkraft.